
Meridianen Test
Meridianen Test
Meridianen zijn onzichtbare energiebanen in je lijf. Meridianen zijn energiebanen die meetbaar zijn, maar met het blote oog zie je ze niet. Deze energiebanen (meridianen) lopen van je kruin tot je tenen. Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporten.
Meridianen voeren de energie door ons lichaam (totaal 14). De meridianen verbinden ook de organen, het weefsel en de spieren. Meridianen zijn kanalen voor alle fysieke energie, net zoals bloedvaten kanalen zijn voor het bloed.
Meridianen hebben een effect op elk orgaan, maar ook op biochemische processen zoals:
– het immuunsysteem,
– het hormonale systeem,
– de ademhaling,
– de hersenen en
– het lymfestelsel.
Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan.
Toch heeft elke meridiaan een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de long meridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. En is de lever meridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid.
Verstoringen in de meridianen:
Wanneer meridianen verstoord raken, kun je lichamelijke klachten krijgen: krampen, pijnen, verstijvingen, verdikkingen, etc.
Elk meridiaan is ook gekoppeld aan bepaalde emoties. Bij verstoringen aan de meridianen, kun je bepaalde emoties krijgen.
En andersom: wanneer je bepaalde emotionele situaties meemaakt, kunnen meridianen verstoord raken.
Enkele voorbeelden:
- Wanneer een meridiaan wordt doorgesneden bij een operatie, kan dat klachten geven. Ook de gaatjes van piercings of oorbellen kunnen dat doen.
- Voedsel allergieen geven meestal verstoringen op de maag meridiaan. Je ziet dat terug aan verstoringen in de huid rond de ogen.
- Veel verbittering in je leven geeft een verstoring in de galblaas meridiaan. Dat kan klachten geven op de route van deze meridiaan: nekklachten hoofdpijnen.
- Veel verdriet in je leven geeft verstoring in de long meridiaan. Bijbehorende klachten kunnen dan zijn: veel huilen, benauwdheid, maar ook constipatie en huidklachten.
Binnen de oude Chinese gezondheidsleer gelooft men dat Qi (levensenergie) door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt getransporteerd via 12 hoofd meridianen (energiebanen). Hoewel elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan reikt de functie van een meridiaan verder dan alleen het betreffende orgaan…
De 12 wonderlijke meridianen in je lijf: dit is waar ze voor staan
Meridianen hebben zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de long meridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. En is de lever meridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid. De circulatie van Qi langs de 12 hoofd meridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt ongeveer 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Als we beginnen met de maag meridiaan die het meest actief is zodra je aan een nieuwe dag begint dan ontstaat de volgende cyclus:
1: Maag meridiaan – actief tussen 07:00 en 09:00 uur
Je maag meridiaan begint onder je oog en loopt door tot je tweede teen. Deze meridiaan neemt de smaken waar en brengt de vertering van voedsel op gang. Hij beïnvloedt je eetlust, is verbonden met het denken en met gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. De werking van deze meridiaan is daarnaast van invloed op het functioneren van de vrouwelijke organen. Een disbalans in de maag meridiaan kan zich op fysiek niveau uiten in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, vaak zin in koude dranken en stijve benen. Op psychisch niveau kun je last hebben van tobben, piekeren, niet helder kunnen denken en een slechte concentratie.
2: Milt/Pancreas meridiaan – actief tussen 09:00 en 11:00 uur
De milt meridiaan loopt van je oksel tot het puntje van je grote teen. Samen met de maag meridiaan is de milt meridiaan verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie en vloeistoffen en voor de verspreiding hiervan door het lichaam. Fysieke klachten die verband houden met een slecht functionerende milt meridiaan zijn onder andere misselijkheid en braken, maagklachten, slechte spijsvertering, zware vermoeide ledematen, tandvleesproblemen en zwaarlijvigheid. Op mentaal niveau leidt een verstoorde milt meridiaan tot piekeren, moeite met ontvangen, te veel geven, een sterke behoefte aan empathie en begrip of juist overbezorgd zijn voor anderen.
3: Hart meridiaan – actief tussen 11:00 en 13:00 uur
De hart meridiaan beïnvloedt de functies van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop. Ook beheerst deze meridiaan je spraakvermogen. Als de hart meridiaan niet in balans is, komt dat fysiek tot uiting in bijvoorbeeld vermoeidheid, slechte circulatie, hartkloppingen en hart- en vaatziekten, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Psychisch uit een disbalans zich in nervositeit, rusteloosheid, opgewondenheid, hysterie en overmatig en ongepast lachen.
4: Dunne darm meridiaan – actief tussen 13:00 en 15:00 uur
De dunne darm meridiaan beïnvloedt je vermogen om voeding te assimileren en om vaste en vloeibare substanties te scheiden. Deze meridiaan zorgt ervoor dat je onderscheidingsvermogen hebt, helder kunt oordelen en evenwichtig reageert bij emotionele opwinding. Als de dunne darm meridiaan uit balans is, kun je last krijgen van gehoorproblemen, buikpijn, winderigheid, diarree of constipatie en pijn in de schouders. Op psychisch vlak kun je last krijgen van rusteloosheid, besluiteloosheid en een verminderd onderscheidingsvermogen.
5: Blaas meridiaan – actief tussen 15:00 en 17:00 uur
De blaas meridiaan is verbonden met de opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine. Hij heeft ook te maken met de hersenen, het autonoom zenuwstelsel en de hypofyse. Als de blaas meridiaan niet in balans is, dan is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Daarnaast uit zich dit in blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, kramp in de benen en een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen. Mentaal kan dit zich uiten in angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.
6: Nier meridiaan – actief tussen 17:00 en 19:00 uur
Aan het einde van de middag is je nier meridiaan het meest actief. Je nieren zijn je oerbron. Ze zijn de opslagplaats van ouderlijke en erfelijke energie. De nier meridiaan werkt samen met de blaas meridiaan en hij houdt verband met onze wilskracht en het vermogen om vooruit te komen in het leven. Hij staat in verbinding met de botten en helpt merg te vormen voor de hersenen, ruggengraat en botten. Als de nier meridiaan niet in balans is, uit zich dit fysiek in chronische vermoeidheid, vaak plassen, breekbare botten, keelpijn, dorst, stijfheid in de onderrug en oorsuizingen. Psychisch kun je last krijgen van ongeduldigheid, slaapproblemen, angsten, bezorgdheid en gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen.
7: Hartbeschermer/Pericardium/Kringloop meridiaan – actief tussen 19:00 en 21:00 uur
De hartbeschermer meridiaan is van invloed op je bloedsomloop en op het hartzakje, dat als een beschermend vlies om het hart heen ligt. Deze meridiaan beschermt je hart tegen te grote lichamelijke en emotionele spanningen. Hij vangt de emotionele schokken op. Hij filtert welke emoties en indrukken tot het hart worden toegelaten en verwerkt kunnen worden en welke hij niet doorlaat. Bij veel mensen heeft deze meridiaan te veel energie. Hierdoor kun je last krijgen van en beklemd gevoel op je borst, een benauwd gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid, gespannenheid, stijve armen en een hoge of lage bloeddruk. In mentaal opzicht kun je last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens en relatieproblemen, waarbij je te veel of juist te weinig vertrouwen schenkt.
8: Drievoudige verwarmer meridiaan – actief tussen 21:00 en 23:00 uur
De verwarmer is geen orgaan, maar een soort energetisch systeem dat je het beste kunt zien als lichaamsthermostaat. Hij beschermt je weerstand via het lymfevatenstelsel en zorgt voor verspreiding van water en andere vloeistoffen in het lichaam en voor het afscheiden van afvalstoffen. Hij zorgt ervoor dat je lichaam zich gemakkelijk aanpast aan temperatuurwisselingen en minder ontvankelijk is voor infecties en koorts. De drievoudige verwarmer staat ook voor emotionele bescherming en beïnvloedt de manier waarop je relaties met anderen aangaan. Als deze meridiaan niet goed functioneert, kan dit zich fysiek uiten in een koud gevoel, ontvankelijkheid voor verkoudheid en griep, oorpijn, een zwaar, loom gevoel, spanning in het buikgebied en spanning in armen en schouders. Psychisch gezien kan je last krijgen van sociale onzekerheid, een grote behoedzaamheid in relaties en weinig warmte op sociaal gebied.
9: Galblaas meridiaan – actief tussen 23:00 en 01:00 uur
De galblaas meridiaan beïnvloedt de opslag en de uitscheiding van gal en de vertering van vetten. Hij verspreidt de energie van voedingsstoffen door het lichaam, waardoor de energie door het hele lichaam heen in evenwicht blijft. Als je galblaas meridiaan niet in balans is, kun je lichamelijke klachten ervaren zoals een slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam. In psychisch opzicht kan dit tot uiting komen in besluiteloosheid, verlegenheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaarheid, frustratie, geïrriteerdheid, gejaagdheid en over-ambitieus zijn.
10: Lever meridiaan – actief tussen 01:00 en 03:00 uur
De lever meridiaan is verbonden met de opslag van bloed en met het verspreiden van de levensenergie, zodat alle lichamelijke functies soepel verlopen. Deze meridiaan heerst over de pezen en de banden, hij voedt de ogen en de nagels. Is je lever meridiaan uit balans? Dan kun je last krijgen van o.a. vermoeidheid, oogproblemen, leverproblemen, spijsverteringsproblemen, migraine, problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden. In psychisch opzicht uit een disbalans zich in agressie, ongeduld, prikkelbaarheid, gebrek aan visie en vastberadenheid en overmatig werken.
11: Long meridiaan – actief tussen 03:00 en 05:00 uur
Heb je je ooit afgevraagd waarom monniken zo vroeg mediteren? Dat doen ze omdat ze omdat hun longen voor dag en dauw optimaal functioneren. De long meridiaan zorgt via de inademing voor nieuwe levensenergie. Door de uitademing verwijdert hij afvalstoffen uit je lichaam. Als de longenergie uit balans is, dan kun je je geïsoleerd, melancholisch of verdrietig voelen. Een chronische disbalans van de longenergie komt fysiek onder meer tot uiting in vermoeidheid (en dan vooral in de bovenste helft van het lichaam) moeilijk ademen, hoest, bronchitis, regelmatige verkoudheid of griep en stijve armen.
12: Dikke darm meridiaan – actief tussen 05:00 en 07:00 uur
De dikke darm meridiaan helpt de long meridiaan. Hij absorbeert overtollig vocht en regelt de afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen. Een te veel of te weinig energie in deze meridiaan kan zich op fysiek niveau bijvoorbeeld uiten in een verstopte neus, grotere vatbaarheid voor verkoudheid, constipatie of diarree, eczeem en buikpijn. In psychisch opzicht kan je je gesloten of terughoudend voelen tegenover anderen. Ook heb je moeite met loslaten en kun je last hebben van een pessimistische instelling.
Middellijn meridianen
En dan er nog twee bijzondere middellijn meridianen te weten het Conceptie vat en het Gouverneurs vat.
Conceptievat meridiaan:
Het conceptievat begint in het perineum en volgt de middenlijn van het lichaam naar boven. Hij loopt via de kin en langs de mond en hij eindigt onder het oog. Het conceptievat balanceert de yin energie. Het conceptievat oefent invloed uit op alle yin meridianen in het lichaam. Hij is erg belangrijk voor het voortplantingssysteem van zowel mannen als vrouwen, maar vooral bij de vrouw, omdat hij puberteit, menstruatie, vruchtbaarheid, conceptie, zwangerschap, geboorte en menopauze reguleert. Via een punt ter hoogte van het hart is hij verbonden met de longmeridiaan. Een disbalans in deze meridiaan komt tot uiting in onderdrukte emoties, onderdrukte seksualiteit, pijn en stress.
Gouverneursvat meridiaan:
Het gouverneursvat begint bij het perineum en stijgt langs de wervelkolom naar het hoofd tot aan de bovenlip. Het gouverneursvat zorgt voor de circulatie van de yang energie in het lichaam. Het gouverneursvat oefent invloed uit op alle yang meridianen in het lichaam. Daarnaast voedt hij de wervelkolom en de hersenen. Vanaf een punt op de bovenrug is hij verbonden met de dunne darm-meridiaan. Een disbalans in deze meridiaan komt tot uiting in onderdrukte emoties, onderdrukte seksualiteit, pijn en stress.
Voel jij je uit balans en wil je weten welke meridiaan daarvoor verantwoordelijk kan zijn? Met mijn unieke holistische vitaliteitsscan kan ik testen welke meridiaan in disbalans is en met behulp van Kinesiologie kan ik bepalen wat je nodig hebt om de balans te herstellen. Ik maak daarbij gebruik van verschillende hulpbronnen, zoals orthomoleculaire voedingssupplementen, energetische remedies, homeopathische middelen, edelstenen, etherische olie, geuren, kruiden, affirmaties, behandelingen en meer.
Wil je meer weten of een afspraak maken voor een 1-op-1 consult met mij als Holistisch Therapeut? Neem dan contact met mij op voor een persoonlijk behandelplan op maat.