Nagels

Nagels

De functie van de nagels is dat de nagels de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers beschermen waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. Door de aanwezigheid van de nagels behouden we het gevoel in de vingertoppen. De nagels van de mens groeien ongeveer 0,1 mm per dag, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen.

Om een nagel volledig opnieuw te laten aangroeien is ongeveer 6 tot 8 maanden nodig; voor teennagels tot wel 18 maanden.

Broze nagels is één van de eerste tekenen van een storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium, dat geconstateerd kan worden bij het merendeel van de patiënten met degeneratieve ziekten als osteoporose, artritis en arteriosclerose.

Een gebrek aan maagzuur belemmert de opname van silicium. Dit verklaart het feit dat mensen die langdurig gebruik maken van maagzuurremmers botontkalking krijgen. Wie onvoldoende silicium binnenkrijgt door bovenstaande factoren of boven de 40 jaar is, doet er goed aan een goed opneembaar siliciumsupplement nemen.

Schimmelnagels:

De symptomen van een schimmelnagel

Als een nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. De kans is zeer groot dat er al een schimmel actief is. Indien de besmetting erger wordt en dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. De nagel wordt ook dikker, meer hobbelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. De schimmelproblemen beginnen bijna altijd bij de grote teen. Indien mensen niet ingrijpen, gaat de schimmel verder en worden ook de andere teennagels geel en dus aangetast.

Meestal zijn de afwijking bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose met het blote oog kan worden gedaan. Toch is ook hier enige voorzichtigheid aan te raden. De zichtbare nagelafwijkingen kunnen immers ook duiden op verschillende niet besmettelijke huidziekten zoals psoriasis of eczeem. Een arts zal daarom voor alle zekerheid een kleine hoeveel nagel afknippen en die naar een laboratorium sturen voor een kweek. Dergelijk labonderzoek duurt gemiddeld twee weken.

Behandeling en preventie

Omdat een schimmelinfectie van de nagel zeer diep kan gaan is het meestal nodig om de schimmelinfectie zowel van buiten als van binnenuit te behandelen. Er bestaan een groot aantal schimmelwerende middelen die de schimmels in de nagel kunnen elimineren. Deze producten moeten echter gedurende een periode van drie tot zes maanden worden gebruikt. Een schimmelnagel treedt dikwijls gelijktijdig op met een voetschimmel. De behandeling gebeurt tegelijkertijd met een crème. Vergeet ook niet dat het zeer belangrijk is de schoenen en sokken met een schimmeldodend strooipoeder te behandelen. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na het herhaaldelijk wassen. Mensen, die de sporen niet uitwissen met strooipoeder, besmetten zich na de schimmelinfectiebehandeling immers telkens opnieuw. Om een schimmelnagel te vermijden is het belangrijk geen synthetische stoffen te dragen, steeds voor droge voeten te zorgen, luchtige open schoenen te dragen en dunnen sokken.

Kalknagels – Psychologische oorsprong volgens Christiane Beerlandt:

Jij trekt een ijzeren harnas aan, omdat jij je bedreigd voelt in je gevoelsleven.

‘Verboden Toegang”, gevoelsblokkade, een machteloos ter plaatse trappelen, al zou je ontploffen van ingehouden agressie.

Omdat jij zo twijfelt aan jezelf, omdat jij je innerlijk dwaas of minderwaardig voelt, omdat jij geen weg weet met je gevoelige kwetsbaarheid, zet jij naar de buitenwereld toe misschien wel een trots masker op of bouw jij aan een Imago- of prestatie-job. Innerlijke onzekerheid leidt hier tot het fiere gedrag van een leeuw. Omdat jij je zo slap en week voelt, denk je dat jij absoluut bepaalde dingen móet doen, om je staande te houden tegenover de andere, tegenover de buitenwereld.

Mogelijk een agressieve vechtlust: om jezelf toch maar te kunnen voelen.

Jij fixeert je op een bepaald iets of iemand; jij houdt vast, forceert, alhoewel het lijnrecht indruist tegen jouw werkelijke aard; het gaat hier om een natuurlijk groeiproces vanuit jouw binnenste.

De wereld buiten je komt bedreigend over, omdat jij onvoldoende op je eigen zekere Basis steunt: jij zal je dan ook sterk afduwen, met kwade klauwen als het moet, tegen diegene of datgene wie/wat jou dreigt te verdrukken. Maar in feite ben jij het die jouw natuurlijke krachten onderdrukt. Machteloze woede soms.

Verzachting, je vredig voelen in jezelf. Je openstellen voor je innerlijke Zelf; je zeker weten in dit innerlijke Gezag. Doe alleen hetgeen jij voelt vanuit je zelf, sluit geen compromissen; vind jezelf, bouw jouw structuur uit, laat die creatieve energieën spontaan hun gang gaan; vertrouw je eigen gevoelens, stel je open voor zachtheid en liefde; heet jezelf en de anderen welkom. De zelfbescherming zit diep in je, wees niet bevreesd en breek je schild af. Jij bent goed zoals je bent, tracht niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen, maar leef naar jouw verlangens, durf helemaal jezelf te zijn. Aarding, zelfverzekerdheid, actie! Hou je niet langer in, verstop je niet, laat je soepel meestromen op de golven van je Zelf. Wees niet langer zo hard, koppig, weerstandig en agressief: daarmee doe jij zowel de anderen als jezelf pijn. Schenk eindelijk de liefde en die waardering aan jezelf, zoals jij dit verdient en stop met jezelf als zwak of minder te beschouwen; dit zijn complexen die je mag loslaten! Ontdek de Kracht in jezelf en maak je er meester van.