Cholesterol

Cholesterol

Je hebt 3 soorten cholesterol: LDL, HDL, en VLDL.

LDL is voor ongeveer 70% verantwoordelijk voor je totale cholesterol en deze verlagen of onder controle houden is essentieel.

HDL wordt ook wel ‘’goede’’ cholesterol genoemd en heeft als unieke eigenschap om teveel aan vetten te absorberen en af te breken via je lever.

VLDL wordt ook wel triglyceriden genoemd en zorgt voor energie, teveel hiervan kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De verhouding van deze soorten onderling is belangrijker dan je totale cholesterolwaarden! Cholesterol is niet persé slecht en wordt door je lichaam zelf geproduceerd, wat je eet bepaald voor een kwart je cholesterol. Met name te hoge LDL waarden is gevaarlijk en kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen!

Je kunt LDL cholesterol verlagen en HDL verhogen door minder verzadigde vetten te eten en voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen. LDL wordt gestimuleerd door verzadigde vetten, maar HDL ook. Met een gezonde leefstijl kun je zowel HDL verhogen en LDL verlagen. Onverzadigde vetten zijn gezond voor het lichaam doordat ze je HDL cholesterol stimuleren. Deze vetten zijn onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd en tref je aan bij de gezondere vetten zoals olijfolie.

Een verhoogd bloedcholesterolniveau wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van verzadigde vetten in relatie tot onverzadigde vetten, of door een niet goed verlopende cholesterolstofwisseling. Dit resulteert niet alleen in een verhoogd totaal-cholesterolniveau, maar ook in een ongunstige verhouding tussen het schadelijke LDL-cholesterol en het gunstige HDL-cholesterol.

Dus voor de voeding is het van belang voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren te gebruiken. Matig te zijn met verzadigde vetzuren en met geraffineerde koolhydraten. Verder weinig alcohol drinken (maar dagelijks 2 glazen rode wijn is gunstig).

Zelfzorg voor het cholesterol (laag houden)

Op fysiek vlak

• Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, duursport
• Houd je gewicht in de hand

Op voedingsgebied

• Eet niet te veel vette voedingsstoffen zoals boter, gefrituurde gerechten, vleeswaren, vet vlees, zuivelproducten, chocolade, kaas, room, gebak, croissants

• Eet vooral groenten en fruit, deze bevatten allemaal in meer of mindere mate antioxidanten. Deze vertragen of verhinderen de degeneratie van vetzuren. Bovendien hebben sommige vruchten en groenten vezels die zich aan het cholesterol en de galzuren binden, waardoor deze beter kunnen worden verwijderd. Aubergine, wortel, selderij, kool, knolraap, ui, prei, sinaasappelen, grapefruit, mandarijnen, abrikozen, aardappelen.

• Vergeet je vitaminen niet. Zijn onmisbaar voor de homeostase. Ze hebben een belangrijke werking als antioxidanten.

o Vitamine C: citrusvruchten, peterselie, kool, paprika, radijs, kiwi, aardbeien, waterkers
o Vitamine E: amandelen, walnoten, hazelnoten, olijfolie, koolzaadolie
Vette vis: zalm, haring, makreel, sardines

Op psychisch vlak

• Vermijd stressvolle situaties, die hebben een slechte invloed op het cholesterolgehalte.
• Leer je kinderen van jongs af aan wat goed en slecht voor hen is m.b.t. voeding

Voedingssupplementen
Deze kan Thamar testen met de Holistische vitaliteitsscan.