Het nuttigen van voeding en voor de dagelijkse gewoonten

Adviezen voor het nuttigen van voeding en voor de dagelijkse gewoonten

  • Nuttig de 3 dagelijkse maaltijden zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip.
  • Rustig gaan zitten terwijl je eet en met de aandacht bij je maaltijd.
  • Geen harde muziek, t.v., of lezen terwijl je eet.
  • Liefst geen tussendoortjes maar eten als de vorige maaltijd verteerd is. Een maaltijd heeft gemiddeld 4 a 6 uur nodig om te verteren.
  • Niet teveel eten, de maag hoeft maar voor 2/3 deel gevuld.
  • Goed en rustig kauwen op het voedsel maar niet te langzaam en niet praten met volle mond.
  • Geen ijskoude dranken bij de maaltijd drinken. Het drinken van slokjes warm water tijdens de maaltijd wordt aangeraden.
  • Nooit gaan eten als je opgewonden of van streek bent.
  • Liefst geen of niet teveel rauwkost eten maar voedsel dat niet te lang gekookt is omdat dat beter verteerbaar is.
  • Voedsel en het fruit van het seizoen eten.
  • Voedsel moet vers zijn: liefst geen oud voedsel opwarmen.
  • Groente uit de diepvries of uit blik zo min mogelijk eten.
  • Zo min mogelijk vlees eten. 
  • Goede plantwaardige olieen gebruiken bij de gerechten.
  • Honing maar nooit verhit worden omdat dit bij verhitting toxisch wordt. Wel mag je in bijv. thee honing gebruiken omdat deze dan niet meegekookt of -gebakken wordt.
  • Als je radijs of knoflook hebt gegeten is het verstandig geen melk te drinken. Ook het combineren van vis, vlees en fruit met melk of melkproducten is niet aan te raden.
  • Het liefst 's avonds geen melkproducten en/of kaas meer gebruiken omdat deze producten dan minder goed verteerd zullen worden.
  • Na de maaltijd enkele minuten rustig blijven zitten of een wandeling maken van ongeveer 15 minuten . Lichaamsoefeningen of meditatie is niet aan te raden direct na een maaltijd.
  • Het verdient aanbeveling iedere dag tussen 6 en 8 uur 's morgen op te staan. uitslapen verhoogt Kapha.
  • In de avond wordt meditatie aangeraden
  • Dagelijks lichaamsbeweging.