Ogen

Ogen

Beeldscherm maakt oogproblemen duidelijk

Veel mensen klagen er over dat lang werken voor een beeldscherm prikkelende ogen veroorzaakt. Sommigen krijgen zelfs rode ogen wat op extreme vermoeidheid duidt.

Toch is het beeldscherm zelf niet de grote schuldige. Men zou hetzelfde ervaren indien je uren aan een stuk een boek zou lezen. Prikkelende ogen heeft alles te maken met vermoeidheid. De oogbewegingen worden gecontroleerd door oogspieren. Indien men zich (te) lang op hetzelfde beeld fixeert worden de spieren moe. Beeldschermwerkers ontdekken dankzij de prikkelende ogen dus veel sneller dan andere mensen dat er een beginnend oogprobleem bestaat.

Meestal beginnen dergelijke klachten tussen het 35ste en 50ste levensjaar. Mensen beginnen problemen te krijgen met het scherp zien van dichtbij, of kunnen moeilijk scherpe beelden vormen als ze ver moeten kijken. Soms ontstaat er ook algemeen onscherp zicht. Zorg er in ieder geval voor dat het beeldscherm minstens 50 centimeter van de ogen verwijderd is. Indien dat het geval is en je hebt nog last van oogklachten, dan is het zeker niet het beeldscherm dat de problemen veroorzaakt.

Oogontstekingen

Oogontstekingen ontstaan wanneer gevoelige delen van het oog blootgesteld worden aan stofdeeltjes die onder andere uit de lucht komen. Onze ogen zitten gelukkig goed beschut in de oogkassen; de wimpers en wenkbrauwen filteren vele grove stofdeeltjes. Het traanvocht vormt echter de belangrijkste bescherming. Traanvocht vangt alle stofdeeltjes op, zodat ze gemakkelijk weggespoeld kunnen worden.

Het laagje met traanvocht dat over de ogen ligt, bestaat uit drie delen.

1. De eerste laag is een slijmlaag waarover de bovenste lagen kunnen glijden. Dat laagje bevat hyaluronzuur.
2. De tweede laag is een waterige laag, het echte traanvocht.
3. De bovenste laag is in feite een vetlaagje dat de verdamping van het traanvocht tegenhoudt.

Zowel een tekort aan traanvocht als een tekort aan bepaalde vetzuren (in het vetlaagje) kunnen dus uitdroging en ontstekingen veroorzaken.

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen op zich is geen ziekte. In de meeste gevallen worden er dan ook geen medicijnen voor gebruikt.

Vermoeide ogen zijn een omkeerbaar probleem die veroorzaakt worden door:

• Stress
• een verkeerde ingestelde airconditioning of
• een slechte verlichting
• Verkeerde brilglazen of contactlenzen kunnen samen met een te drukke werkagenda ook leiden tot vermoeide ogen.
• Mensen die vele uren na elkaar voor een beeldscherm zitten te presteren kunnen twee vormen van oogvermoeidheid kennen.
1. Gewone oogvermoeidheid komt het meeste voor. Men is in dat geval niet meer in staat niet meer optimaal na te denken. De scherptefunctie van de ogen vermindert.
2. Oculaire vermoeidheid is een andere vorm van oogmoeheid. De ogen jeuken of men heeft last van droge ogen. Deze symptomen wijzen op een te kleine oogvochtsecretie. In normale omstandigheden knipperen mensen 12 tot 20 keer per minuut met de ogen. Dat is voldoende om genoeg oogvocht te produceren. Beeldschermwerkers knipperen duidelijk veel minder met hun ogen, waardoor de oogirritaties ontstaan.

Droge ogen

Met droge ogen worden de klachten bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een steeds meer voorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meestal is het ongemak het gevolg van een onvoldoende aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Soms is de hoeveelheid traanvocht wel toereikend maar is de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit om het oogoppervlak stabiel te bedekken, of kunnen de tranen het oogoppervlak niet voldoende bereiken door verstoppingen of onregelmatigheden. Droge ogen kunnen het gevolg zijn van traanbuisaandoeningen of een extreem droge omgeving. Droge ogen kunnen eveneens een symptoom zijn van het syndroom van Sjögren, waarbij verminderde traan- en speekselproductie voorkomen.

Droge ogen kunnen leiden tot allerlei klachten, zoals:

• een brandend of jeukend gevoel, die vaak toenemen in de loop van de dag.

Wat zijn de symptomen van het Sjögren Syndroom

Het Sjögren syndroom is een gevolg van een niet goed functionerend afweersysteem. Vooral de ogen en speekselklieren worden aangetast en dit leidt tot uitdroging van de mond en het oogbindvlies. Het syndroom is genoemd naar de Zweedse oogarts Henrik Sjögren, die de ziekte voor het eerst beschreven heeft.

Door onvoldoende traanvocht krijgen mensen last van branderige of jeukende ogen en taaie slijmdraden in het oog. Doordat de speekselklieren onvoldoende speeksel produceren, krijgen mensen een droge mond.

Soms krijgen mensen ook andere verschijnselen, zoals:

• Nierontsteking
• ontsteking van de bloedvaten die de huid en bepaalde organen van bloed voorzien
• gewrichtsontsteking
• longontsteking
• verminderde gevoeligheid in diverse lichaamsdelen
• ontsteking van de schildklier in de hals.

De precieze oorzaak is nog onbekend. Er zijn aanwijzingen dat virusinfecties, door een tekort aan essentiële vitaminen, mineralen, sporenelementen en co-enzymen, hormonen en erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van deze auto-immuunziekte.

Hoe leven met het Sjögren-syndroom?

Er is geen geneesmiddel voor het Sjögren-syndroom. De behandeling richt zich op verlichting van de symptomen. Kunsttranen houden de ogen vochtig en voorkomen zo schade aan het hoornvlies. Er zijn ook kunstmatige speekselpreparaten, maar meestal gaat de voorkeur uit naar regelmatig iets drinken om de mond te bevochtigen.

Bij het secundair Sjögren-syndroom richt de behandeling zich bovendien op de andere ziekte.

Mensen die lijden aan het primair Sjögren-syndroom kunnen hulp krijgen door regelmatig kleine slokjes water te drinken om een droge mond tegen te gaan. Ook suikerarme snoep is soms handig om de speekselproductie iets te activeren.

De droge ogen, die een gevolg zijn van het primair Sjögren-syndroom, kunnen bestreden worden met oogdruppels die een hoog comfort bieden bij vermoeide, prikkende en jeukende ogen.

Personen die behandeld moeten worden tegen het secundair Sjögren-syndroom hebben meestal ook pijnstillers nodig.

Het is tenslotte zeer belangrijk voor iedere Sjögrenpatiënt dat de gebruikte hygiëneproducten zo neutraal mogelijk zijn.

Sterke parfums of irriterende stoffen moeten vermeden worden.

Het geluk van goede ogen wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Helaas gaat met de jaren de kwaliteit van ons gezichtsvermogen achteruit. Door bepaalde voedingsmaatregelen kunt u invloed uitoefenen op dit proces en/of verbetering bewerkstelligen.

Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij het toenemen van de leeftijd. Bij deze aandoening raakt het netvlies beschadigd op de plaats waar het meest gebruik van wordt gemaakt: de macula. Niet alleen wordt de macula het meest gebruikt, het is ook het gedeelte van het netvlies waarop het meeste licht valt en daarmee ook de meeste UV-straling. Deze UV-straling is verantwoordelijk voor het ontstaan van de beschadiging, omdat onder invloed van UV-stralen vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn kleine, destructieve deeltjes die onder andere verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces van de mens.

Luteïne is een carotenoïde en werkt als een sterke anti-oxidant, die vorming van vrije radicalen tegengaat. De macula van het netvlies bevat de hoogste concentratie luteïne in het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van extra luteïne in een complex met andere anti-oxidanten beschadiging van de macula helpt te beperken. Hieruit blijkt dat deze stof belangrijk is voor bescherming van het netvlies tegen beschadiging door vrije radicalen.

Oorzaken staar en andere oogproblemen

Volgens onderzoek lijdt 18% van de mensen tussen 65 en 75 jaar en 46% van de mensen tussen 75 en 85 jaar aan grijze staar (cataract). Ook deze oogaandoening wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan niet alleen onder invloed van UV-straling uit zonlicht, zoals hierboven beschreven, maar ook door normale lichaamsprocessen, roken en straling uit zonnebanken, beeldschermen en kunstlicht.

Anti-oxidanten, zoals

• selenium
• vitamine C
• vitamine E
• zink

kunnen helpen de vrije radicaal-schade te beperken. Het mineraal zink is wellicht de belangrijkste factor bij het voorkomen van cataract. Zink is onmisbaar voor de aanmaak van enzymen in het oog, het vrijmaken van vitamine A uit de lever en de aanmaak van het regulerende, radicalen-vangende enzym SOD.

Om radicaalvorming te voorkomen wordt, naast anti-oxidanten, inname van een combinatie van beschermende stoffen zoals:

• het aminozuur taurine
• vitamine B-2
• carotenoïden (vooral het al eerder beschreven luteïne) en
• kruiden zoals zwarte bes en
• ogentroost aangeraden.

Een verstoorde suikerstofwisseling leidt tot een groter risico op oogproblemen.

Vaak is er sprake van een verhoogde oogdruk en schade aan de lens. De afbraak van galactose (onderdeel van melksuiker, lactose) gaat ten koste van voedingsfactoren die belangrijk zijn voor de aanmaak van de enzymen die het oog beschermen.

Voeding arm aan suiker en melksuiker is daarom in alle gevallen van staar aan te raden.

Diabetespatiënten, zeker die met overgewicht, lopen 6x meer risico om staar te krijgen.

Dit komt niet alleen door de verstoorde suikerstofwisseling. Uit onderzoek blijkt dat diabetespatiënten met grijze staar (cataract) 3x minder chroom in het bloed hebben dan diabetici zonder cataract. Het mineraal chroom is de belangrijkste voedingsfactor voor het in stand houden van een constante bloedsuikerspiegel. Voor deze groep wordt, naast anti-oxidanten, dan ook extra inname van chroom geadviseerd.

Allergische reacties ontstaan door het niet goed functioneren van het immuunsysteem. U moet dus niet alleen het allergeen vermijden, maar ook het immuunsysteem versterken.

• Anti-oxidanten
• vitamine B-complex
• vitamine B-2 en
• vooral vitamine C en
• zink

bieden van binnenuit bescherming.

Verhoogde oogdruk (groene staar, glaucoom)

is een aandoening waarbij de druk in de oogbol oploopt, de lens zich verhardt en beschadigt. Blindheid is uiteindelijk het gevolg. Glaucoom komt bij vrouwen veel meer voor dan bij mannen. De schade die ontstaat door verhoogde oogdruk is het gevolg van een verminderde doorbloeding van de oogzenuw en het netvlies. Bij mensen met glaucoom wordt vaak een verminderde hoeveelheid anti-oxidanten in het bloed gevonden, wat een negatief effect op de doorbloeding kan hebben. Glycyrrhizinezuur uit drop en zoethoutwortel verhoogt de druk in de oogbol en dient vermeden te worden.

Oogbindvliesontsteking kan het gevolg zijn van bacteriële en virale besmetting of van beschadiging door UV-stralen (zon, lasogen).

Vooral anti-oxidanten als vitamine C en OPC helpen de irritatie zo snel mogelijk te verminderen. Bij ooginfecties met het herpesvirus kan lysine worden ingezet. Infecties moeten altijd door een arts worden behandeld.

Jeuk kan ontstaan door allergie, een droge omgeving, oogbindvlies ontsteking, overgevoeligheid voor licht en andere straling. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak; vooral de toepassing van het kruid ogentroost (Euphrasia officinalis, Eng: eyebright) biedt verlichting.

Overgevoeligheid voor licht wordt veroorzaakt door UV-straling (lasogen).

Een vitamine B-2 tekort en kan een bijwerking van medicijnen zijn. Ook bij migraine en sommige ontstekingsprocessen in het oog kan een sterke overgevoeligheid voor licht bestaan.

------------------------------------------------------------------------------------------------

De 9 meest voorkomende oogaandoeningen

Beeldkwaliteit

De belangrijkste stelregel is bewust naar de kwaliteit van je beeld te kijken. Merk je een wijziging in de integriteit van je beeld - rechte lijnen zie je  bijvoorbeeld krom of gegolfd - stap je best naar een oogarts. Ook overdreven traanvocht of etter, weerlichten, pijn aan de ogen of roodheid wijzen erop dat je contact moet opnemen met een arts. Een oog voelt men normaal gezien niet zitten. Vanaf het moment dat dit wel het geval is, is er iets loos.

Snelle veroudering

Je mag niet vergeten dat het oog het orgaan is dat het snelst veroudert. Als de huid een dagje ouder wordt, merken we dat veel sneller op. Het oog veroudert niet zichtbaar, één van de

eerste tekenen is het moeten dragen van een leesbril. Vanaf 45 jaar zou iedereen een check-up moeten laten doen bij de oogarts om na te gaan of het verouderingsproces zich al heeft ingezet. Tijdens zo'n check-up worden preventief alle parameters van het oog nagekeken: het hoornvlies, de lens, de druk van het oog, het netvlies, de oogzenuw.

De negen meest voorkomende oogaandoeningen op een rijtje gezet:

1. BIJ- OF VERZIEND

WAT? 'Elke afwijking in de bouw van het hoornvlies of de oogbol kan tot gevolg hebben dat het licht voor of achter het netvlies valt, in plaats van precies erop. Dergelijke afwijkingen staan bekend als brekingsafwijkingen. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. Tot de gewone brekingsafwijkingen van het oog behoren  bijziendheid en verziendheid. Het bijziende oog is te lang, zodat het scherpe beeld van een verafgelegen voorwerp vóór het netvlies wordt gevormd. Bij verziendheid wordt van een ver verwijderd voorwerp het scherpe beeld achter het netvlies gevormd, doordat het oog te kort is.'

SYMPTOOM? 'Wie bijziend is, ziet voorwerpen in de verte wazig en nabije voorwerpen scherp. Bij een verziend persoon geldt het omgekeerde. Klachten die vaak voorkomen zijn pijnlijke of vermoeide ogen en hoofdpijn.'

BEHANDELING? 'Bijziendheid kan gecorrigeerd worden met negatieve brillenglazen en lenzen. Verziendheid kan gecorrigeerd worden met positieve lenzen of brillenglazen.'

2. CATARACT

WAT? 'Dit is één van de bekendste oogziekten. Cataract - of staar - is het vertroebelen van de ooglens. Meestal komt dit op latere leeftijd voor, omdat de vertroebeling het gevolg is van het verouderen van de ooglens. Maar er zijn ook mensen bij wie de aandoening al op jongere leeftijd voorkomt. Ook zijn er kinderen die met een aangeboren vorm van cataract rondlopen. De oorzaak van de cataract zit hem dan niet in de veroudering van de lens, maar in een erfelijke of een verworven oorzaak. Verworven staar kan ontstaan door een ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap.'

SYMPTOOM? 'De symptomen zijn dubbel of wazig zicht. Je kan ook lichtgevoelig worden en bepaalde kleuren moeilijk of niet meer waarnemen. Hierdoor worden eenvoudige dingen zoals autorijden soms onmogelijk.'

BEHANDELING? 'De behandeling van cataract hangt af van de gradatie van de ziekte. Bij sommige mensen is er slechts een klein deel van het zicht aangetast en is geen verdere behandeling nodig. Bij anderen verergert de ziekte snel, zij kunnen zich best laten behandelen. Dit gebeurt meestal enkel zodra bepaalde handelingen onmogelijk zijn geworden, zoals lezen en autorijden. Bij de operatie wordt de ondoorzichtige lens verwijderd en vervangen door een nieuwe lens.

De operatie begint meer en meer een routine te worden en daarom is het zelfs mogelijk om het in een dagopname te laten doen. Omdat een nieuwe lens die zowel voor ver als voor dichtbij corrigeert nog niet volkomen optimaal is, zal je vaak nog een bril nodig hebben om te lezen. Meestal was dit al het geval voor de operatie, waardoor dit voor de meesten geen probleem vormt.'

3. GLAUCOOM

WAT? 'Glaucoom heeft niets met de vertroebeling van de ooglens te maken, maar met een te hoge oogboldruk. Bij iedereen heerst er een bepaalde oogdruk als gevolg van een evenwicht van vocht dat inwendig in het oog wordt aangemaakt en weer wordt afgevoerd. Als de afvoer van dit vocht belemmerd of verminderd is, dan gaat de druk stijgen. Deze hogere druk in het oog geeft problemen voor de zenuwvezels die in het netvlies zitten. Hierdoor gaan deze vezels langzamerhand afsterven en gaat men op een gegeven moment uitval van delen in het gezichtsveld krijgen.'

SYMPTOOM? 'Gezichtsvelduitval en daarna ook een verminderd scherp zicht.'

BEHANDELING? 'Glaucoom wordt het best opgespoord vooraleer de symptomen optreden. Want eens het gezichtsveld is aangetast, zal het zich niet meer herstellen. Laat daarom zeker vanaf je vijftigste naar je ogen kijken. Een behandeling met druppels die de oogdruk verlagen is de eerste optie. Een laserbehandeling of een glaucoomoperatie zijn een tweede optie als er met druppels geen effect wordt bereikt.'

4. VEROUDERD NETVLIES

WAT? 'Dit is, simpel gezegd, slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies. Deze afwijking komt meestal op latere leeftijd voor.'

SYMPTOOM? 'De patiënt merkt dat het centrale zien langzamerhand achteruit gaat. Ook kan er vertekening (metamorfopsie) optreden. Dit houdt in dat rechte lijnen door de patiënt krom of gegolfd gezien worden. Dit kan getest worden met een Amslerkaart, een vierkante zwarte kaart met horizontale en verticale lijnen

om de centrale gezichtsvelduitvallen te bepalen.'

BEHANDELING? 'Laat je ogen regelmatig testen bij een oogarts.'

5. DROGE OGEN

WAT? 'Droge, vermoeide, prikkende of jeukende ogen - het lijkt onschuldig, maar kan op lange termijn een vervelende kwaal worden. Bij een slechte verzorging of geen behandeling kunnen er zelfs ernstige oogproblemen van komen en kan je zicht erdoor achteruitgaan. Sommige medicijnen, hormonale veranderingen,

ouderdom of het dragen van contactlenzen werken 'droge ogen' extra in de hand.

Maar iedereen kan er last van hebben, want vooral je werk- of leefomgeving kan ervoor zorgen dat de ogen geïrriteerd raken. Door veel computerwerk, airco, vuile stadslucht en smog moeten onze ogen voor meervocht zorgen om vervuiling  en stof de baas te kunnen. In de Verenigde Staten kreeg het fenomeen van 'droge ogen' door omstandigheden op kantoor zelfs de naam 'office eye syndrome'.

SYMPTOOM? 'Branderige ogen, wazig zien, beperkte draagtijd van de lenzen, irritatie. Vaak nemen de klachten toe aan het eind van de dag, omdat de traanproductie in de loop van de dag afneemt. Verblijf in ruimten met erg droge lucht (airco) bevordert deze klachten.'

BEHANDELING? 'Gemakkelijk is het niet om een probleem van droge ogen volledig op te lossen. Soms produceer je simpelweg te weinig tranen. Een te lage traansecretie kan ontstaan in de loop van sommige ziekten, bijvoorbeeld reumatische aandoeningen of schildklierkwalen, maar ook onder invloed van sommige medicijnen. Het overgaan op een nieuw soort anticonceptiepil is hierom berucht. Ook hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap of overgang kunnen droogheidsklachten geven. Gebruik kunsttranen als aanvulling op het traanvocht, knipper voldoende tijdens geconcentreerd werk en zorg desnoods met behulp van een luchtbevochtiger voor een goede luchtvochtigheid in de (werk)omgeving. Regelmatig een luchtje scheppen is een ware opkikker voor vermoeide ogen.'

6. SCHEELZIEN

WAT? 'Scheelzien komt bij ongeveer drie procent van de bevolking voor. Bij een kind dat scheelziet zijn de oogassen niet evenwijdig aan elkaar: één oog wijkt af, meestal naar binnen of naar buiten of ook verticaal. Ook kunnen beide ogen beurtelings afwijken. Het afwijkende oog functioneert niet goed door het ontbreken van

het ruimtelijk zien en vooral door de geringe gezichtsscherpte van het afwijkend oog.

Zuigelingen jonger dan zes maanden kunnen hun ogen nog niet gecoördineerd in dezelfde richting bewegen, zodat het nu en dan optredende scheelzien op die leeftijd nog normaal is. Blijft het kind scheelzien na de zesde maand, dan heeft men wellicht te doen met een aangeboren scheelzien.

Het naar binnen scheelzien, dat men het vaakst aantreft, begint meestal tussen één en vier jaar bij sterk verziende kinderen die telkens als zij iets scherp willen zien (zelfs op grote afstand) hun ogen sterk moeten inspannen omdat hun ogen te kort zijn en het beeld daardoor altijd achter het netvlies valt. In het begin ziet het kind af en toe scheel na een ooginspanning of na algemene vermoeidheid, later blijft het aldoor scheelzien.

Het naar buiten scheelzien komt meestal voor bij bijziendheid en begint gewoonlijk op de leeftijd tussen zes en tien jaar.'

BEHANDELING? 'Bij de behandeling van het scheelzien is de eerste maatregel het nauwkeurig bepalen van de breking van het oog zodat, indien nodig, een aangepaste bril kan worden voorgeschreven. Dan wordt het goede oog afgeplakt, waardoor het kind verplicht wordt met het slechte oog te kijken.

Ten slotte zullen ook oefeningen moeten worden gedaa, om het zien met beide ogen aan te leren of te herstellen. Wanneer ondanks al deze maatregelen het scheelzien blijft bestaan, is een operatie de enige mogelijkheid om het scheelzien te corrigeren.

Het resultaat van de behandeling is des te beter naarmate het scheelzien vroegtijdig na het ontstaan werd behandeld. Het komt er dus op aan het scheelzien zo vroeg mogelijk op te merken en te behandelen, wil men een blijvende standafwijking vermijden.'

7. COMPLICATIES BIJ HET DRAGEN VAN CONTACTLENZEN

WAT? 'De complicaties bij het dragen van contactlenzen zijn bijvoorbeeld irritatie, zandkorrelgevoel, lichte roodheid, jeuk, wazig zien. Ook als je gewoonlijk lenzen draagt is een bril noodzakelijk, het is niet de bedoeling dat je contactlenzen continu draagt. Als de pijn of roodheid niet binnen twaalf uur na het uitdoen van de lenzen verdwijnt, neem je best contact op met je contactlensspecialist, huisarts of oogarts. Voor alle klachten geldt: lenzen uit, bril op! Ook aanslag op de lens kan voor comfortklachten, irritatie en/of verminderd zicht zorgen.'

BEHANDELING? 'Wrijf nooit in je oog als er een stofje of haartje achter de lens is gekropen. Het hoornvlies kan dan geïrriteerd raken. Knipper een paar keer achter elkaar en meestal wordt het vuiltje dan weggespoeld door de reflextranen. Als dit niet gebeurt, haal dan de contactlens uit je oog, spoel deze schoon met contactlensvloeistof en zet hem opnieuw in. Heb je een geïrriteerd oog, laat je lenzen dan even uit zodat je oog de kans krijgt te herstellen.

Aanslag kan je verwijderen door zelf de lens met contactlensvloeistof schoon te maken. Laat je lenzen bij de contactlensspecialist controleren als de aanslag terugkomt of als je de lens zelf niet goed schoon krijgt. Tot de basisprincipes van goede lenshygiëne behoren: handen wassen vóór het in- en uitnemen, lenzenhouder geregeld vervangen, lenzen nooit afspoelen met kraantjeswater en de vervangtermijn

respecteren.'

8. VERZAKKING VAN DE OOGLEDEN

WAT? 'De onderste oogleden ondersteunen de oogbol. Maar met de jaren boeten de weefsels aan elasticiteit in. Door het gewicht van de huid kunnen de oogleden verzakken. Er is dan meer van het wit van de oogbol te zien. In sommige gevallen draait het ooglid naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion). Dat leidt dan

tot slijmvliesontsteking of hoornvliesontsteking. Beide zijn pijnlijk en kunnen het gezichtsvermogen aantasten als ze niet worden verzorgd.'

BEHANDELING? 'Meestal wordt het ooglid opnieuw opgespannen en wordt de ophanging ervan gecorrigeerd.'

9. OOGLETSELS

WAT? 'De benige oogkas en de reflex om het ooglid te sluiten beschermen het oog tegen letsel. Oogletsel komt niettemin vaak voor en kan tot blindheid leiden als het niet tijdig wordt behandeld. Het meest voorkomende oogletsel is een kras op het transparante hoornvlies door een vreemd voorwerp in het oog. Dergelijke kleine verwondingen tasten het gezichtsvermogen zelden blijvend aan, tenzij zich een infectie ontwikkelt die niet wordt behandeld.

Penetrerende verwondingen, waarbij het oog door een klein, snel bewegend voorwerp wordt doorboord, zoals een metaalsplinter van gereedschap, kunnen tot totale blindheid leiden. Stompe voorwerpen zoals een vuist of een bal kunnen het gezichtsvermogen ook bedreigen. Je kan ook een letsel oplopen door recht in de zon te kijken.'

SYMPTOOM? 'De symptomen van oogletsel verschillen naargelang het type en de ernst van de verwonding. Pijn en tranen van het oog, het oog niet kunnen openen, bloedingen onder het oogoppervlak, kneuzing en zwelling van de huid rondom het oog, verminderd gezichtsvermogen.

BEHANDELING? 'De meeste letsels zijn te voorkomen door de ogen te beschermen bij werk met gevaarlijke machines (veiligheidsbril) of tijdens sportbeoefening. Kijk nooit recht in de zon, zelfs niet met een zonnebril op. Houd, als het letsel is veroorzaakt door een slag op het oog of een binnendringend vreemd voorwerp, een schone, droge doek voor je oog en ga naar de eerste hulp.'

Bijziendheid – Psychologische oorsprong

volgens Christiane Beerlandt

Jij voelt je al onzeker en onveilig hier-en-nu, daarom durf je niet echt voorwaarts te gaan, daarom ben je ook bang voor de toekomst en voor datgene wat ook ruimtelijk verder van je afligt.

Jij beschermt jezelf angstig, jij zou soms liever naar het verleden teruggaan, jij bent eerder gesloten in jezelf gekeerd en zou liever de dingen naar jou toehalen dan dat jij uit je schulp moet komen en er zelf naartoe gaan. Je steekt soms je kop in het zand, je weigert verder te kijken, je concentreert je zodanig op de problemen nu dat jij jezelf elk optimistisch perspectief onthoudt.

Je voelt je zwak; je zelfbewustzijn is onvoldoende ontwikkeld; jij voelt je gekwetst door anderen, je hebt pijn en verdriet; je voelt je afhankelijk van anderen, je gelooft onvoldoende op je innerlijke, goddelijke Zelf, dat in staat is een veilig en gelukkig bestaan op te bouwen; jij onderschat je kracht, je wijsheid, je mogelijkheden. Wanneer jij niet de kracht in je ZELF wil zien, wanneer jii niet vertrouwt op je innerlijke Zelf, dan zal jij ook geen vertrouwen stellen in de wereld rondom jou, dan zal jij het andere, de toekomst, met achterdocht bekijken, achter het schild van de bril.

Jij gaat niet echt voorwaarts, je blijft steken; soms maakt deze angstige onmacht je echt kwaad; ook je afhankelijkheid van mensen en dingen buiten jezelf, leidt soms tot agressie naar anderen toe.

Jij bent op je hoede, je ligt op de loer achter schietgaten; jij kiest veelal zijwegen ipv. déze hoofdweg die in het verlengde ligt van je ware aard. Jij twijfelt aan je waarde, jij beperkt je bewegingsruimte alhoewel jij zo naar vrijheid snakt.

Voel je warm, veilig en beschermd in jezelf; kijk eerlijk naar je innerlijke diepten, naar je gevoelens en kom er voor uit. Hou je niet langer vast, geef jezelf alle vrijheid in weidse ruimten. Wees niet bang, kom met je voeten stevig op de grond en richt je trots op; besef je waarde, kom tot rust in jezelf en beleef die levensvreugde vanuit je diepste Zelf. Twijfel niet langer aan de mogelijkheid van elk mens om zijn leven zelf te creëren; niets bedreigends gebeurt 'zomaar', elke gebeurtenis wordt gecreëerd door de verwachtingen die bij een mens aanwezig zijn.

Bouw een sterke structuur op, laat het verleden los; over-zie alles vanuit je hogere bewustzijn; blijf niet staan bij de probleempjes van vandaag, maar creëer in optimisme een positieve toekomst; relativeer en ga zonder aarzeling door! Kijk verder; los dualiteiten in jezelf op, stel orde op zaken, blijf niet hangen bij een probleem maar zoek de oplossing en laat los.