Psoriasis

PSORIASIS (auto immuunsysteem ontregeld)

Psoriasis is een veelvoorkomende niet-besmettelijke huidaandoening met rode plekken, ontsteking en witte schilfers. De plekken waar psoriasis het meeste voorkomt zijn het behaarde hoofd, de ellebogen en de knieën. Het is grotendeels erfelijk bepaalt en komt voor bij ongeveer 2% van de bevolking.

Bij het ontstaan speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol.

Er zijn 8 verschillende vormen van psoriasis. Psoriasis wordt in de Chinese geneeskunde gezien als huidreuma. Ook in de Westerse geneeskunde kent men de gewrichtspsoriasis. Hierbij is er naast de voor deze aandoening specifieke huidafwijkingen sprake van gewrichtsklachten, die doen denken aan reumatische gewrichtsaandoeningen. Hoewel vatbaarheid voor psoriasis erfelijk is, wordt de aandoeningen beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals infecties en stress.

Uit onderzoek blijkt dat ook voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan en de ontwikkeling van psoriasis. Regelmatig vasten, een vegetarisch dieet en een dieet rijk aan omega-3 vetzuren uit visolie worden geassocieerd met een verbetering van psoriasis. Al deze dieetfactoren beïnvloeden met metabolisme van de meervoudig onverzadigde vetzuren en moduleren het prostaglandine-evenwicht, waardoor ontstekingsprocessen worden onderdrukt.

Sommige psoriasis patiënten zijn overgevoelig voor gluten. Klimaattherapie is een effectieve en natuurlijke behandelingsoptie voor patiënten met psoriasis, zo blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie.

Zonblootstelling heeft een heilzame werking doordat vitamine D3 wordt verhoogd. De actieve vorm van vitamine D (D3) heeft antiproliferatieve en immuun regulerende effecten die gunstig blijken in de behandeling van psoriasis. Uit onderzoek blijkt dat behandeling met vitamine D3 zeer goede resultaten hadden 88 procent van de mensen met plaque typen psoriasis. Dit geldt ook voor patiënten met psoriasis artropathica, een reumatische vorm.

Patiënten met ernstige vormen van psoriasis wordt veelal een tekort gezien aan foliumzuur en zij zijn mogelijk gebaat bij toegevoegde suppletie van foliumzuur in combinatie met vitamine B12.

Supplementen advies bij Psoriasis:

 • Vitamine D3 (vermindert de uitbraken)
 • Foliumzuur (een tekort aan foliumzuur wordt vaak gezien bij psoriasis. Het is aan te raden in combinatie te nemen met vitamine B12)
 • MSM (MSM is een organisch zwavel dat helpt het lichaam te ontgiften en is werkzaam bij psoriasis en reuma)
 • Tevens is het raadzaam om dagelijks vitamine C in een gebufferde vorm te gebruiken en
 • mineralen zink, koper en mangaan.Hepa care
 • Hepa care
 • omega 3, krill olie
 • Curcumine
 • Detox
 • Hepa care
 • Immuno Inductum
 • Enzymen complex
 • SHN Supremeruw, kloven

ruw, kloven

 • Celzout 1

vet, vetarm

 • Celzout 9

Volgens de klassieke geneeskunde is psoriasis het gevolg van een verkeerde werking van het menselijk afweersysteem. Andere wetenschappers spreken van een genetische aanleg. Dit laatste klopt slechts voor een deel. Slechts bij een derde van de psoriasispatiënten is er sprake van familieleden die ook met deze huidaandoening kregen af te rekenen. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat levensomstandigheden een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de huidziekte. Specialisten denken dan vooral aan fysieke stress die veroorzaakt wordt door ziekten, blessures, chirurgische ingrepen of de gevolgen van medicatie. Het kan ook gaan om psychologische stress die het gevolg is van extreme vermoeidheid of angst.

Natuurartsen houden ook rekening met de bovenvermelde factoren maar hebben duidelijke aanwijzingen dat voeding en spijsvertering ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte. Men richt de aandacht vooral op een onvolledige vertering van eiwitten, een overbelasting van de lever door overmatig alcoholgebruik of dierlijke vetten, of en gebrek aan vitamine A en zink.

Ook bij psoriasis is er sprake van een ontstekingsreactie. Zoals eerder gezegd heeft een ontstekingsreactie ook tot doel om beschadiging te repareren. Bij psoriasis werkt dit onderdeel van de ontstekingsreactie echter te hard: de huidcellen delen te snel, waardoor zij grote, zichtbare schilfers vormen. Op plaatsen waar druk op de huid komt (ellebogen, knieën) komt psoriasis het meest voor, maar ook andere factoren die de huid beschadigen (zoals infecties) kunnen een psoriatische reactie oproepen bij personen die hier gevoelig voor zijn. Ook hier lijken genetisch bepaalde factoren een belangrijke rol te spelen.

Hoe kan men de psoriasisaanvallen verminderen

Het drinken van alcoholische dranken moet sterk verminderd worden en liefst volledig gestaakt. Een aantal psoriasislijders zien een verbetering in hun toestand door gewicht te verliezen. Het is dus belangrijk er een gezonde levensstijl op na te houden waarin regelmaat een belangrijke rol speelt. Ook cruciaal is stressbeheersing. Het staat vast dat spanningen en angsten een rol spelen in het ontstaan van psoriasisaanvallen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een psoriasispatiënt, die gedurende 20 weken werd gevolgd, duidelijk meer aanvallen kreeg omdat hij in die periode vervelende ervaringen had opgedaan waardoor zijn psychologisch evenwicht werd verstoord. Het is dus van het grootste belang dat psoriasispatiënten hun stressniveau evalueren en zo nodig veranderingen doorvoeren in hun manier van leven teneinde de stress zoveel mogelijk uit hun leven te verbannen. Dikwijls is daar de hulp bij nodig.

Psoriasispatiënten hebben tot slot aangepaste huidverzorgingsproducten nodig die geen parfums bevatten.

Psoriasis – Psychologische oorsprong volgens Christiane Beerlandt:

Angst voor de eigen gevoelens en krachten wordt steeds groter, want je blijft ze maar onderdrukken! Bang voor die energieën diep in jezelf, voor onbewuste krachten, die je zouden bedreigen. Existentiële angst. Je ontvlucht niet alleen de verantwoordelijkheid voor je diepste emoties, maar ook voor projecties van deze verdringing in je naaste omgeving. Je vreest, misschien onbewust, dat iets machtigs groot, een dreigend iets, je zou verpletteren, verkrachten, pijnigen of vernietigen. Steeds sta je klaar om op de vlucht te slaan.. dit is slechts het gevolg van die enorme angst en het wantrouwen tegenover je diepste ik en je gevoelens. Je kan zeer goed de zaken rationeel in de hand houden of organiseren.. zolang je maar niet geconfronteerd wordt met jouw andere kant: je emoties, je intuïtieve krachten. Je zou ‘NEEEEEEE!’ tieren.. een verzet tegen die essentiële deel van je! Jij TWIJFELT aan jouw waarde: jij duwt je échte zelf niet door. Te weinig naar je eigen aardse zijn gericht, te sterk in de verte, in de wolken kijkend, jezelf hierbij uithollend, zodat je er haast van zou achteroverhellen, wankelen, duizelen. Je richt je blik te veel naar de dingen buiten jezelf zodat je amper nog zou beseffen dat het zélf stevig op jouw Basis staan/bouwen de hoofdzaak is, het beginpunt is van alles. Te weinig diep inwaarts, naar jezelf, te veel doorbuigend naar de dingen/mensen buiten jezelf en tegelijk een weerstand om te evolueren, om transformatie door te voeren. Een beetje als een standbeeld dat uit zijn evenwicht raakt omdat jij jezelf niet bijstuurt teneinde stevig in evenwicht te kunnen blijven staan. Niet écht levende vanuit jouw Levende Zelf, maar te veel naar de dingen, mensen, maatschappij BUITEN jezelf gericht. Amper afgestemd op je eigen wortels.

e voelt het aan alsof je geen reserves meer hebt, alsof de kameel na ene lange doortocht in de woestijn zijn vetbulten leeg en opgedroogd weet. Het water, energieën, de emoties lopen nu ongecontroleerd doorheen je lichaam, omdat je ze te weinig vanuit jouw meesterschap hebt erkend, geleid en bestuurd; je hebt a.h.w. de kracht niet meer om het ‘tegen te houden’, je laat het nu allemaal uit je weglopen, naar buiten uit, o.a. via de huid. Je láát het allemaal gaan; een oproep om nu jouw meesterschap op te nemen; je niet te ‘laten’ leven, maar je energieën en emoties te sturen vanuit jouw Levende Zelfkracht!

Alsof alle heerlijke taartjes zijn opgegeten en jij hebt ‘niets’ meer, jij hebt er geen genomen; jij staat voor een lege schotel. Je kan je tekortgedaan voelen, of het gevoel hebben er helemaal niet bij te mogen zijn, niet het recht te hebben iets heerlijks van het leven te krijgen, maar jij bent het die jezelf het zoete niet geeft… Jij voelt je leeg, uitgeput, ontdaan en aan het einde van je krachten. Er is gewoonweg niets meer, zo denk je. Het zoete is weg uit je bestaan. Je wil en kan zelfs geen lasten meer dragen nu, je geeft het op. Er moet dringend iets veranderen, zo voel je diep in jezelf wel.

Krimp jezelf niet in; denk niet dat jij niet mág genieten van het heerlijke op aarde, van de lekkere spijzen. Jij mag worden/zijn wie jij bent, naar ziel en lichaam. Verzorg jezelf goed, neem het zoete tot jou en geeft jezelf, je lichaam wat je nodig hebt. Jij mag breeduit uitdeinen en trots zijn op jouw krachtige lichaam van vlees, vet en bloed! Lap de cultus van het uiterlijke aan je laars! Neem ruime je plaats in: ja, jij hoort erbij, hier op aarde. Duw jezelf niet, geen deel van jezelf weg!

Luister een keer goed en diep naar de taal van het leven en stem je hierop af. Je hebt te veel in je hoofd/je gedachten geleerd; oorspronkelijke energieën vragen nu om een vrije uitlaat, spontaan en blij.

Regel jezelf wat bij, links en rechts in evenwicht, maar je meester over jouw voertuig, maak je meester over je lichaam. Breng alles in orde om weer krachtig en in evenwicht te kunnen verder bollen. Jij hebt het allemaal wél onder controle: onder toezicht van jouw meesterlijke hand, van je hart, afgestemd op je innerlijke diepten.

Uit je! Zelfexpressie. Onderdruk je agressieve Krachten niet langer! Wees niet zo angstig voor je diepste Zelf: laat al je energieën, je gevoelens vrij doorkomen, vecht er niet tegen! Blokkering van deze natuurlijke gevoelsstroom verhindert juist dat angsten zouden verdwijnen. Verdring niet langer, want het is deze verdringing die je ziek maakt! Je hebt niets, geen enkele kracht of emotie in jezelf te vrezen. Je Levende Zelf is vast en betrouwbaar: geef je eraan over. Maak je meester over jezelf: je bent zelf in staat rem en gaspedaal te regelen. Laat alle energieën vrij stromen, hiermee bevrijd jij jezelf! Jouw Angst is het gevolg van HET NIET MEER IN CONTACT STAAN MET JE AUTHENTIEKE LEVENDE ZELF: kom heel dicht naar jezelf toe: ontdek de rijkdom, diep in je: zeg ja aan jezelf.