Algemeen

Huid

Algemeen

De huid omhult ons hele lichaam, maar ook binnen ons lichaam omhult de huid al onze spieren en organen in de vorm van fascia.

Door de verstoring van het hormonale evenwicht tijdens de menopauze, wordt de huid droger en minder compact en er ontstaan kleinere en grotere rimpels. Hij wordt gevoeliger voor de zon en voor stoten.

Wanneer de huid minder goed werkt: omdat de huid sterk reageert, vertoont de huid ook makkelijk kleinere en grotere gebreken.

Het ‘huidtype’

het huidtype is een paradoxaal mens: hij wil iets verbergen, maar zijn huid laat het in alle openheid zien. Enkele kenmerken hiervan:

• Zichzelf niet laten zien

• Zich in zichzelf terugtrekken

• Verlegenheid

• Een gevoel van schaamte.

• Hij zou zich willen verstoppen, maar zijn huidproblemen trekken de aandacht.

• Goed in je vel zitten: huid en houding zijn soepel en stralend, als je lichamelijk en geestelijk gezond bent, ziet de huid er fris en glanzend uit, en vertoont geen oneffenheden of roodheid. De huid verraadt onze gemoedstoestand doordat hij spontaan emotioneel reageert.

• Een rechtstreekse emotionele afspiegeling: de huid reageert ook samen met de lever, alvleesklier en longen. Hij weerspiegelt onze emotionele problemen zoals:

o de weigering jezelf te laten zien, je in jezelf terugtrekken

o angst voor fysiek of sociaal contact

o minderwaardigheidscomplex , gebrek aan eigenwaarde

o schaamte

o verlegenheid, terughoudendheid, bescheidenheid

o hyperactiviteit

o de behoefte beschermd te worden

Zelfzorg voor de huid

Op fysiek vlak en op voedingsgebied

• Willen we een mooie, frisse, elastische huid hebben, dan moeten de organen goed werken, vooral de lever, nieren en de alvleesklier. Het belangrijkst is stoppen met roken. Tabak belemmert de zuurstofvoorziening van de weefsels, waardoor een roker er grauw uit gaat zien.

o Als de nieren niet goed werken, blijft de huid geplooid als je er in knijpt. Hij verliest wat van zijn rekbaarheid, is dof en ruikt enigszins zuur.

o Wanneer de lever en alvleesklier niet goed werken, is de huid zweterig. Zelfs na wassen wordt hij snel vet en ruikt sterk, vooral onder de armen.

Op psychisch vlak

• Het huidtype neemt niet goed zijn eigen ruimte in. Hij moet leren rechtop te lopen, met de schouders naar achter en de borst vooruit. Het is belangrijk de ander recht in de ogen te kijken en dat enkele momenten vol te houden.

Huidkanker – melanoom conflict

Huidkanker kan het gevolg zijn van een:

Bezoedelings- of verminkingsconflict. (Bezoedeling = besmetting, verontreiniging)

Conflict-actieve fase:

Psyche: Niet in contact willen zijn met iets wat als vies, lelijk, smerig, slecht of ongezond wordt ervaren.

Lichaam: Cel-toename van de lederhuid voor bescherming tegen ongewenst contact. Groei van compacte melanoom met pigment.

Genezings-fase:

Psyche: Niet langer angst, bezorgdheid of weerstand t.a.v. contact met datgene wat voorheen als vies, lelijk, smerig, slecht of ongezond werd ervaren.

Lichaam: Cel-afbouw van de extra cellen met behulp van bacteriën of schimmels. Bij het open gaan van de opperhuid kan het erg stinken. (Zogenaamde “open-huid-tbc”, wat gelijk staat aan Lepra.)

Wat kan helpen bij aandoening algemeen

  • Vitamine D
  • Astaxanthine
  • Krill olie
  • SHN Suprme
  • Zink

Huidaandoeningen – Psychologische oorsprong volgens Christiane Beerlandt:

Laat jij je in onzekerheid kwetsen door anderen? Misken jezelf niet! Voel jij je hulpeloos, naakt overgeleverd aan anderen, omdat jij je Levende Zelf negeert? Bouw jij je leven te zeer op het denken, op strakke structuren? Durf jij niet te genieten van het aardse, van je lichaam; verberg jij je in een schuilplaats, angstig? Ben jij je helemaal niet Bewust van je zelf, leef je slechts voor anderen, laat jij je gebruiken als voetmat? Loop je niet zelf, steun je op anderen, in plaats van op jouw innerlijke Gezag; vind jij je lelijk, minderwaardig, vlucht je voor jezelf en denk je dat anderen van jou zullen weglopen? Pot je je rijke energieën op, durf je niet voor jezelf op te komen, tot je een keer zal barsten van onderdrukte agressie?

Kijk in de spiegel; aanvaard jezelf innerlijk en uiterlijk; jij bent de liefde van jezelf waard. Durf in zelftevredenheid je te manifesteren, zonder komedie of schijnheiligheid: wees open en eerlijk met jezelf, met anderen. Geniet van contact, streel de natuur en laat je verwarmen, voel je opgenomen in je Zelf! Laat alle mooie bewustzijnskrachten naar buiten uit stralen doorheen je poriën en hanteer deze energieën in creativiteit; blokkeer jezelf niet! Weet je veilig en geborgen in jezelf.

Huiduitslag, algemeen

Signalen, energieën vanuit het onderbewuste dringen zich op naar de oppervlakte, naar de huid, waar ze exploderen om jou iets duidelijk te maken. Zij zeggen je: laat je Zon, je Bewustzijn doorbreken! Durf jezelf te zijn! Maar jij houdt je creatieve energieën, je mogelijkheden je bewustzijnskrachten, je talenten... vast, want jij voelt je niet veilig in jezelf.

Jij ervaart niet alleen het Gezag buiten jezelf (je vader, je leraar, enz) als een bedreiging, maar jij bent ook bang je eigen Autoriteit te erkennen! Jij twijfelt aan je waarde, aan je kunnen; je houdt je eigen zonnecentrum onder water... Jij laat jouw leven overheersen door onbewuste krachten, door emoties... waar jij naar jouw mening geen greep op kan hebben. Je kan jezelf niet te baas... je voelt je verstikt, akelig, angstig... Opgekropte gevoelens en potentiële energieën stapelen zich in je op, tot de vulkaan openbarst in huiderupties.

Laat je niet voortstuwen door onbewuste krachten, door emoties, maar kom tot werkelijke Bewustwording. Láát je niet leven door een lot of een toeval, maar grijp zelf kordaat het stuur vast. Bevrijd je! Laat energieën vrij stromen onder het begeleidende oog van je Bewuste meesterschap. Laat je niet doen, niet door zogenaamde onbewust drijfveren of emoties in jezelf, niet door anderen. Wees productief, erken je waarde en stop je talenten niet in de grond. Wat verdrongen wordt, zal zich des te nadrukkelijker manifesteren, ook via de huid: blokkeer jezelf niet. Jij wordt er alleen nerveus, ongeduldig en gefrustreerd door, wanneer jij jezelf onderdrukt. Luister naar het innerlijke gezag, naar je intuïtie en beschouw je niet als minderwaardig aan diegenen die jou vandaag iets te leren hebben. Toets 'kennis' steeds aan je innerlijke wijsheid.