Vitamine D

Vitamine D

Deze vitamine is een interessante stof. Daarnaast hebben heel veel mensen hier een groot tekort aan. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en lijkt qua structuur meer op een hormoon. Sommige zeggen zelfs dat het een hormoon is aangezien we het zelf aanmaken in het lichaam. Vitamine D wordt via zonlicht in de huid aangemaakt. Hoe zit dit precies?

In de huid bevinden zich zogenaamde pre-vitamine D  moleculen die in eerste instantie geen functie hebben. Dit zijn de voorlopers van de vitamine D. Deze moleculen worden door zonlicht vervolgens omgezet in vitamine D.

Vitamine D staat bekend om het voorkomen van rachitis. Rachitis is een ziekte waarbij beenderen scheefgroeien. Dit kwam vaak voor bij arbeidskinderen in de negentiende eeuw die amper buiten in het zonlicht kwamen omdat ze de hele dag in een fabriek moesten werken.

De laatste decennia hebben wetenschappers ontdekt dat vitamine D niet alleen een belangrijke rol speelt bij de opbouw van botten maar ook een belangrijke invloed heeft op het immuunsysteem en een rol speelt bij kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

De superkracht van vitamine D

Zo hebben vrouwen die voldoende vitamine D innemen, minder kans op borstkanker en een lagere sterfte. Een andere studie toonde aan dat baby's die voldoende vitamine D supplementen kregen, 80% minder kans hebben op Diabetes-type-1. Bij beide ziekten speelt het immuunsysteem een belangrijke rol.

Vitamine D regelt, balanceert en versterkt het immuunsysteem. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en ruimt hierdoor de jonge kankercel haarden op, wat de werking van vitamine D tegen kanker verklaart. Aan de andere kant balanceert vitamine D juist het immuunsysteem zodat diabetes-type-1 voorkomen kan worden. Omdat bij diabetes-type-1 het immuunsysteem overactief is en hierdoor lichaamseigen cellen van de alvleesklier aanvalt.
Vitamine D speelt naast bovenstaande ziekten ook nog een belangrijke rol bij de ziekte Multiple Sclerose (MS). Ook dit heeft te maken met het immuunsysteem. Bij deze ziekte valt het immuunsysteem de zenuwen aan, zodat in het lichaam zenuwen beschadigd raken. Dit is waarom ze plotseling een verlamd ledemaat krijgen. Daarnaast kan een te lage hoeveelheid vitamine D een rol spelen bij het ontstaan van een depressie en het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Een leuk weetje: De menselijke soort is ontstaan in Afrika waar meer dan voldoende zonlicht was. Naarmate de millennia verstreken is de mens zijn grenzen gaan verleggen en 
65.000 jaar geleden naar andere plekken gaan trekken waaronder Europa.

Omdat Europa voor ons een 'onnatuurlijke' leefomgeving was met lagere temperaturen en veel minder zonlicht, hebben we een blanke huid ontwikkeld om zo meer vitamine D te kunnen opnemen. Vitamine D is dus de reden waarom blanke mensen bestaan. Vandaag de dag leven we veel onnatuurlijker, in huizen en achter ramen, weg van al het zonlicht. Voedingssupplementen kunnen dus heel goed van pas komen.

Overheden en gezondheidsinstellingen definiëren een tekort wanneer een persoon minder dan 10 ng/ml (nanogram per milliliter) aan vitamine D in het bloed heeft. Dan ben je volgens de overheid vitamine D deficiënt. Dat wil zeggen dat je zo weinig vitamine D in je bloed hebt dat je rachitis kan krijgen.

Ideaal is echter dat het vitamine D gehalte in het bloed tussen de 30 en 60 ng/ml ligt. Bij zonnige landen ligt de hoeveelheid vitamine D tussen de 50 en 90 ng/ml. Dat zou ook kunnen verklaren waarom hart- en vaatziekten minder voorkomen bij landen rond de middellandse zee.

Slik per dag ongeveer 3000 IE (internationale eenheden) om geen vitamine D tekort te krijgen. Dat komt overeen met 75 microgram per dag. Vaak wordt vitamine D in doseringen van 800 IE verkocht. Dus zoek even door zodat je de juiste vitamine D supplement kan kopen.