Magnesium

Magnesium

Dit mineraal speelt een belangrijke functie in het metabolisme. Magnesium wordt namelijk in meer dan 300 lichamelijke processen gebruikt. Dus een lage magnesiumwaarde in het bloed betekent automatisch dat je minder energie hebt en vermoeid raakt. Hoe zit dit precies?

Zo werkt je interne energiefabriekje:

Magnesium stabiliseert ATP. ATP is een van de belangrijkere moleculen in ons lichaam. ATP is namelijk energie. Deze stof is dus nodig voor bijna alle reacties in het lichaam.

We eten letterlijk voedsel en ademen zuurstof om ATP te kunnen maken. Maar wat voor rol heeft magnesium hier dan bij?

Magnesium kleeft aan de ATP- moleculen en stabiliseert ze, zodat ATP beter zijn werk kan doen en het energiemetabolisme optimaal blijft draaien.

Bespaar jezelf de ellende van magnesium tekort

Magnesium deficiëntie is een serieus probleem. Het kan leiden tot een verhoogde hartslag, migraine, spierkrampen, misselijkheid en uiteindelijk tot het metabole syndroom.

Een tekort aan magnesium verhoogd het risico op hart- en vaatziekten, diabetes-type-2, kanker en andere verouderingsziekten. Mensen met voldoende magnesium in hun bloed hebben 40% minder kans op hart- en vaatziekten en 50% minder kans op kanker.

Magnesium maakt je lichaam meer stressbestendig. Dus voor mensen die veel last van stress hebben is het belangrijk om magnesium supplementen te gaan slikken. En aangezien 68-80% van de Amerikaanse bevolking een tekort heeft kan ik het dus bijna iedereen aanraden. De kans is vrij groot dat je een magnesium tekort hebt zonder het te weten.
Normaal gesproken zou je magnesium binnen moeten krijgen door groenten in je voeding. Deze groenten nemen mineralen op vanuit de grond maar aangezien de grond arm is aan mineralen tegenwoordig kun je door alleen voeding niet genoeg magnesium binnenkrijgen.
Onderzoekers raden ongeveer 600 mg magnesium per dag aan. Als je aan magnesiumsupplementen wilt beginnen neem dan niet magnesiumoxide, deze is namelijk slecht opneembaar in ons lichaam. Deze vorm kom je bijna alleen maar tegen in winkels.

Wat is dan de juiste vorm? Dat test ik voor jou uit in een consult.

Pas op dat je niet teveel magnesium slikt. Een van de magnesium bijwerkingen is namelijk 'racepoep' als je snapt wat ik bedoel;