Jodium

Jodium

Jodium speelt een belangrijke rol bij het metabolisme. Het regelt de snelheid van het metabolisme en de lichaamstemperatuur. Het speelt dus een belangrijke rol in het aandrijven van vele lichamelijke processen. Wanneer je probeert gewicht te verliezen kan jodium je hier zeker bij helpen en ik gok dat dit waarschijnlijk je reden van bezoek is op onze site;)

Een klein jodium tekort kan al zorgen voor gezondheidsproblemen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een tekort zich moe voelen en concentratiestoornissen hebben.

En toch blijkt nog steeds dat er veel mensen rondlopen met een jodiumtekort. Tegenwoordig wordt jodium al toegevoegd in brood en zout om de tekorten te minimaliseren.

Toch moet ik je eerlijk bekennen dat de toegevoegde hoeveelheid jodium wel erg laag ligt aangezien een kilo zout maar 65 milligram jodium bevat. Zo moet je wel 8 sneetjes brood eten om aan de hoeveelheid jodium van 200 microgram te komen. Je kan ook gewoon 14 glazen halfvolle melk wegtikken of 5 kilo runderlappen opeten, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft;).

Jodium kun je verder vinden in veel vissoorten en zuivelproducten. Als je echt een goede jodium bron wilt eten zou je zeewier kunnen proberen.

Bij het nemen van jodium supplementen moet je wel voorzichtig zijn. Een teveel aan jodium kan toxisch zijn. Het is dan met name schadelijk voor de schildklier. De dosis voor een jodium supplement is 200 microgram.