Vitamine E

Vitamine E

Vitamine E- supplementen bevatten vaak maar één soort vitamine E. Dit is alfa-tocoferol. Er bestaan echter minstens 8 soorten vitamine E. Als iemand dagelijks een hoge vitamine E slikt, dan raken de receptoren in de darm die verschillende E-vitamines opnemen verzadigd met maar één soort vitamine E. Hierdoor krijg je minder E-vitamines binnen.

Volgens gezondheidsgoeroes blijkt vitamine E een geweldig antioxidant te zijn en dat het ontzettend goed is voor hart- en bloedvaten.

Uit grote onderzoeken blijkt echter dat vitamine E, de vitamine die door alle gezondheidsgoeroes de hemel in wordt geprezen, weinig tot geen effect heeft.

Een studie met 20.536 deelnemers waarin een mengsel van vitamine E, vitamine C en betacaroteen gegeven werd, bleek geen effect te hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Deze vitamine wordt te veel aangeprezen terwijl er nauwelijks tot geen gezondheidsvoordelen zijn.

Studies die wel aantonen dat vitamine E het risico op hart- en vaatziekten vermindert, zijn vaak kleine en slecht uitgevoerde studies die verschenen zijn in mindere wetenschappelijke tijdschriften. Dit is dus niet één van de belangrijkste supplementen die je extra in hoeft te nemen.

Indien het in je budget is kan het geen kwaad om een vitamines en mineralen test te doen. Hierdoor kom je erachter wat de stand van zaken in je lichaam is en welke vitamines en mineralen je eventueel extra moet slikken. Het zou zomaar kunnen komen dat je een vitamine E tekort hebt maar heel realistisch is het niet.