Vitamine K2

Vitamine K2

De meeste mensen hebben nog nooit van deze vitamine gehoord. Deze vitamine komt weinig voor in het westerse dieet en krijgt daarom maar weinig aandacht. Toch speelt deze stof een belangrijke rol bij vele aspecten van de gezondheid.

Vitamine K werd pas ontdekt in 1929 en is een essentiële voedingsstof voor de bloedstolling. Deze vitamine werd ontdekt door de tandarts Weston Price, die de wereld rondreisde en bij verschillende populaties de eetgewoonten en ziektes bestudeerde. Hij zag bij de eetgewoontes die niet gebaseerd waren op industriële voeding maar op verse producten, een onbekende hoge stof die bescherming bood tegen afbraak van het gebit en chronische ziekten. Deze stof wordt tegenwoordig vitamine K genoemd.

De gebroeders vitamine K

Er zijn twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 wordt vooral gevonden in plantaardig voeding zoals bladgroen. Vitamine K2 wordt daarentegen vooral gevonden in dierlijk voedsel zoals kaas, eieren en vlees. Koeien en schapen zetten K1 om in K2 in de maag van deze dieren. Bij mensen gaat dit echter niet zo efficiënt. Om deze reden hebben mensen eerder een tekort aan vitamine K2.

Vooral vitamine K2 is belangrijk bij verschillende processen. K2 is een vetoplosbare vitamine die helpt bij het calciummetabolisme. Wanneer calcium niet goed opgenomen wordt kan het neerslaan in de slagaderen, wat leidt tot slagaderverkalking en dat verhoogd sterks de kans op hart- en vaatziekten. Om deze reden helpt vitamine K2 slagaderverkalking en hartaanvallen te voorkomen.

Zowel vitamine D draagt bij aan de calciummetabolisme daarom werken vitamine D en K2 nauw samen. Vitamine D is dus minder effectief wanneer je tekort hebt aan vitamine K2.

Per dag zou je ongeveer 100-500 microgram van vitamine K2 moeten nemen. Het is belangrijk dat je de MK7 vorm neemt. Dit is de meest actieve vorm. Maar dit maakt deze vorm ook meteen de duurste om te kopen. Vandaar dat we tussen 100 en 500 microgram aanraden.