Oorzaak rugpijn is meetbaar
met de unieke Holistische Vitaliteitsscan van Thamar Consult

Oorzaak rugpijn


De oorzaak van rugpijn kan samenhangen met de psyche en/of met fysieke verstoringen.


Wervelkolom problemen en gewrichtsklachten kunnen een symptoom zijn van diepere problemen die eerder in de levenssituatie en de instelling van de persoon te vinden zijn dan in de anatomie. Dit geldt in het bijzonder wanneer iedere keer dezelfde wervel klachten geeft. Een inwendige blokkade werkt de genezing tegen.

oorzaak rugpijn

Organische klachten en klachten van emotionele aard:

De wervelkolom staat in directe verbinding met de organen en de psyche. Verkeerd staande wervels kunnen verschillende klachten voortbrengen, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben. Begrijpelijk worden zulke relaties als je bedenkt dat door de tussenwervel ruimte de spinale zenuwen lopen die voor de regulatie en aansturing van de inwendige organen en orgaansystemen noodzakelijk zijn. Kennis vanuit de acupunctuur en de meridiaanleer beschrijven eveneens de verbinding tussen inwendige ziekten en verstoringen in relatie met de wervelkolom vooral de blaasmeridiaan die zich in veelvoud in het bereik van de wervelkolom en het bekken bevinden. Bekend is ook dat problemen in handen, armen en schouders dikwijls door dislocaties van de onderste halswervels respectievelijk de eerste borstwervel (C5 tot Th1) veroorzaakt worden. Problemen in de voeten, enkels, knieën, benen of heupen staan echter dikwijls met de lendenwervels (L4 en L5) of het heiligbeen in verbinding. Vele klachten op gebied van de wervelkolom en de gewrichten hebben dikwijls ook een diepere oorzaak, met de levenssituatie, de opstelling tegenover zichzelf en de medemensen, maar ook met hoe de mens met zijn gedachten en gevoelens omgaat.


Ook de Traditionele Chinese Geneeswijze kent een zodanige samenhang:

  • De cervicale wervelkolom staat voor alle vormen van emoties. Bijvoorbeeld wanneer een mens kwaad is en niet de moed heeft om zich te uiten, omdat hij altijd een lief c.q. goed mens wil zijn. Daarachter kan een angst om niet aardig gevonden te worden aanwezig zijn. De niet geuite woede vertoont zich meestal in het optreden van klachten in het gebied van de cervicale wervelkolom. Problemen aan de cervicale wervelkolom kunnen ook een uiting van halsstarrigheid en onbuigzaamheid zijn.
  • De thoracale wervelkolom staat voor het zelfbewustzijn, voor het “ik ben”. Mensen die zich altijd klein voelen, die zich klein maken en laten maken, die geen gevoel van eigenwaarde hebben, altijd denken dat zij niets kunnen, veelal door de ouders of door de partner klein gehouden worden (en geen tegenspraak geven), hebben veelal problemen in het thoracale wervel gebied.
  • De lumbale wervelkolom staat voor angst. Oer angst die wij meebrengen in het dagelijkse leven, levensangst, angst om verlaten te worden. Dus alle soorten van angst presenteren zich meestal met problemen van de lumbale wervelkolom.

Ik heb een unieke Holistische Werkwijze & Vitaliteitsscan ontwikkeld waarmee ik jou kan doormeten en jouw hulpvraag of klachten anders zal benaderen. Je ontvangt van mij een behandelplan op maat in de brede zin van het woord. 


Ben je ouder dan 16 jaar en sta je open voor een holistische benadering? 

Dan kan ik ondersteuning bieden bij: Lichamelijke klachten, Emotionele problemen, Niet goed in je vel zitten, Concentratieproblemen, Persoonlijke ontwikkeling, Zingeving en zingevingsvragen, Spirituele vragen, Levensvragen, Afslanken/Afvallen, Allergie, Voeding, Leefstijl, Vermoeidheid, Burn out, Overspannen, Onrust, Angst, Stress, Piekeren, Depressie, Tinnitus - oorsuizen, Oog klachten, Pijn, Hoofdpijn en migraine, Maag- en darmklachten,  Slaapproblemen, Rug- en nekklachten, Vruchtbaarheidsproblemen, Ouder worden, Menopauze, Zelfzorg.


Misschien tot horens of ziens!

Vriendelijke groet, Thamar Blok

Thamar Consult Delft, regio Den Haag, Rotterdam
Thamar Consult Delft, regio Den Haag, Rotterdam