De oorzaak van rugpijn

Oorzaak rugpijn is meetbaar met de unieke Holistische Vitaliteitsscan van Thamar Consult


oorzaak rugpijn

De oorzaak van rugpijn kan samenhangen met de psyche en/of met fysieke verstoringen.

Wervelkolom problemen en gewrichtsklachten kunnen een symptoom zijn van diepere problemen die eerder in de levenssituatie en de instelling van de persoon te vinden zijn dan in de anatomie. Dit geldt in het bijzonder wanneer iedere keer dezelfde wervel klachten geeft. Een inwendige blokkade werkt de genezing tegen.


Organische klachten en klachten van emotionele aard:

De wervelkolom staat in directe verbinding met de organen en de psyche. Verkeerd staande wervels kunnen verschillende klachten voortbrengen, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben. Begrijpelijk worden zulke relaties als je bedenkt dat door de tussenwervel ruimte de spinale zenuwen lopen die voor de regulatie en aansturing van de inwendige organen en orgaansystemen noodzakelijk zijn. Kennis vanuit de acupunctuur en de meridiaanleer beschrijven eveneens de verbinding tussen inwendige ziekten en verstoringen in relatie met de wervelkolom vooral de blaasmeridiaan die zich in veelvoud in het bereik van de wervelkolom en het bekken bevinden. Bekend is ook dat problemen in handen, armen en schouders dikwijls door dislocaties van de onderste halswervels respectievelijk de eerste borstwervel (C5 tot Th1) veroorzaakt worden. Problemen in de voeten, enkels, knieën, benen of heupen staan echter dikwijls met de lendenwervels (L4 en L5) of het heiligbeen in verbinding. Vele klachten op gebied van de wervelkolom en de gewrichten hebben dikwijls ook een diepere oorzaak, met de levenssituatie, de opstelling tegenover zichzelf en de medemensen, maar ook met hoe de mens met zijn gedachten en gevoelens omgaat.


Ook de Traditionele Chinese Geneeswijze kent een zodanige samenhang:

  • De cervicale wervelkolom staat voor alle vormen van emoties. Bijvoorbeeld wanneer een mens kwaad is en niet de moed heeft om zich te uiten, omdat hij altijd een lief c.q. goed mens wil zijn. Daarachter kan een angst om niet aardig gevonden te worden aanwezig zijn. De niet geuite woede vertoont zich meestal in het optreden van klachten in het gebied van de cervicale wervelkolom. Problemen aan de cervicale wervelkolom kunnen ook een uiting van halsstarrigheid en onbuigzaamheid zijn.
  • De thoracale wervelkolom staat voor het zelfbewustzijn, voor het “ik ben”. Mensen die zich altijd klein voelen, die zich klein maken en laten maken, die geen gevoel van eigenwaarde hebben, altijd denken dat zij niets kunnen, veelal door de ouders of door de partner klein gehouden worden (en geen tegenspraak geven), hebben veelal problemen in het thoracale wervel gebied.
  • De lumbale wervelkolom staat voor angst. Oer angst die wij meebrengen in het dagelijkse leven, levensangst, angst om verlaten te worden. Dus alle soorten van angst presenteren zich meestal met problemen van de lumbale wervelkolom.

Rugpijn kan symbool staan voor verzet tegen veranderingen in het leven, het vasthouden aan oude patronen en een gebrek aan flexibiliteit.


Hieronder volgt een overzicht van de symbolische betekenis van rugpijn per wervel:


- Wervel L1-L5:
Deze wervels staan symbool voor de basis van het leven, fysieke overleving en financiële zekerheid. Rugpijn op deze plek kan staan voor angst om te overleven, financiële zorgen en problemen met het vinden van stabiliteit in het leven.


- Wervel T1-T12:

Deze wervels staan symbool voor het hart, de longen en de emotionele stabiliteit. Rugpijn op deze plek kan staan voor onderdrukte emoties, spanningen in relaties en problemen met het uiten van gevoelens.


- Wervel L1-L5:

Deze wervels staan symbool voor de basis van het leven, fysieke overleving en financiële zekerheid. Rugpijn op deze plek kan staan voor angst om te overleven, financiële zorgen en problemen met het vinden van stabiliteit in het leven.


- Wervel C1-C7:
Deze wervels staan symbool voor de communicatie met anderen en met het hogere zelf. Rugpijn op deze plek kan staan voor problemen met communicatie, gevoelens van eenzaamheid en een gebrek aan spirituele verbinding.


Het is belangrijk om te benadrukken dat deze symbolische betekenissen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat het belangrijk is om medische hulp te zoeken bij rugpijn. Rugpijn kan namelijk ook veroorzaakt worden door fysieke problemen zoals een hernia of een verkeerde houding.

Kinesiologie

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen in een consult?


Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om klachten in balans te brengen, maak dan een afspraak.

Thamar Holistisch Therapeut