Dankbaarheid

Dankbaarheid maakt gelukkiger

dankbaarheid

Dank je wel. Zeg het meerdere keren per dag. En het loont, want dankbaarheid maakt gelukkiger!


Van waar komt het gevoel dankbaarheid?

We zijn veel afhankelijker van anderen dan we vaak denken. Mijn boterham smeer ik zelf, maar heb ik ook zelf dat brood gebakken, het graan geoogst? We overschatten vaak onze eigen bijdrage aan de wereld en onderschatten het belang van anderen. Dankbaarheid helpt om ons aandeel realistisch in te schatten en om anderen het krediet te geven dat ze ook effectief verdienen. Mensen zijn bij uitstek sociale wezens. Dankbaarheid is waarschijnlijk ontstaan als een soort sociaal smeermiddel. Jij doet iets voor mij, dan krijg ik een gevoel dat mij aanzet om iets voor jou te doen. Mooi toch, vind je niet?


Wie dankbaar is, voelt zich gelukkiger. Hoe komt dat?

Stel, je hebt jarenlang gespaard voor een nieuwe auto, er naar uitgekeken en ervan gedroomd. Eindelijk is het zover en zit je aan het stuur van je mooie nieuwe auto. Je voelt je de gelukkigste mens van de hele wereld. Maar denk je daar drie maanden later nog aan als je in je nieuwe auto zit, bijna te laat bent voor een afspraak en nog langs de supermarkt moet? Tijdens de hele rit besef je niet één seconde dat dit dezelfde auto is waar je drie maanden geleden zo gelukkig mee was. Je bent gewend geraakt aan wat jou vroeger gelukkig maakte. Dit verschijnsel heet ‘hedonistische adaptatie’. We raken gewend aan gunstige omstandigheden. Zelfs al winnen we de loterij, we gaan deze meevaller snel gewoontjes vinden. Dit is overigens de reden waarom we dikwijls steeds meer en beter willen. Gelukkig bestaat er een uitstekend middeltje tegen hedonistische adaptatie. Dit wondermedicijn heet dankbaarheid. Door bewust dankbaar te zijn, beseffen we hoeveel geluk we eigenlijk wel hebben.

Dankbaarheid wordt ook een remedie tegen stress en depressies genoemd.


Gaat dankbaarheid samen met een positieve ingesteldheid?

Ja. Professor Robert Emmons heeft zijn hele leven gewijd aan het wetenschappelijk onderzoek rond dankbaarheid. De resultaten van zijn onderzoek zijn duidelijk: depressieve mensen zijn tot bijna 50% minder dankbaar. Maar wanhopen hoeft niet, want dankbaarheid kun je leren. En door dankbaarder te worden, word je ook gelukkiger. Dankbaarheid en geluk gaan niet alleen samen, dankbaarheid is zelfs een bron van geluk. Ook dat is wetenschappelijk aangetoond.


Hoe komt het dat we ons onwennig voelen als we bedankt worden?

Dankbaarheid is iets dat we voor een groot deel moeten leren. Be-dankbaarheid ook. Over de cultuur van de Verenigde Staten zijn de meningen vaak verdeeld, maar op vlak van dankbaarheid hebben zij een streepje voor vind ik. Elk jaar in de herfst vieren ze ‘Thanksgiving’. Op die dag wordt ‘dankbaarheid’ heel expliciet gevierd. Ook in het dagelijkse leven zeggen de mensen er vaak ‘thanks’. Als je wil, antwoord je met ‘my pleasure’.

Ik heb een unieke Holistische Werkwijze & Vitaliteitsscan ontwikkeld waarmee ik jou kan doormeten en jouw hulpvraag of klachten anders zal benaderen. Je ontvangt van mij een behandelplan op maat in de brede zin van het woord. 


Ben je ouder dan 16 jaar en sta je open voor een holistische benadering? 

Dan kan ik ondersteuning bieden bij: Lichamelijke klachten, Emotionele problemen, Niet goed in je vel zitten, Concentratieproblemen, Persoonlijke ontwikkeling, Zingeving en zingevingsvragen, Spirituele vragen, Levensvragen, Afslanken/Afvallen, Allergie, Voeding, Leefstijl, Vermoeidheid, Burn out, Overspannen, Onrust, Angst, Stress, Piekeren, Depressie, Tinnitus - oorsuizen, Oog klachten, Pijn, Hoofdpijn en migraine, Maag- en darmklachten,  Slaapproblemen, Rug- en nekklachten, Vruchtbaarheidsproblemen, Ouder worden, Menopauze, Zelfzorg.


Misschien tot horens of ziens!

Vriendelijke groet, Thamar Blok

dankbaarheid
Thamar Consult Delft, regio Den Haag, Rotterdam, Zuid-Holland