Voedingsadvies Delft
N.a.v. de unieke Holistische Vitaliteitsscan bij Thamar Consult

Voedingsadvies Delft:


Het voedingsadvies wat je bij Thamar Consult in Delft krijgt is altijd op maat en naar aanleiding van de totale unieke Holistische Vitaliteitsscan. Hiermee kan ik exact uittesten wat je beter wel of niet kan eten. Soms kun je bepaalde voeding wel eten maar een maximale hoeveelheid daarvan per dag. Dat is ook handig om te weten. Soms is het voor mensen belangrijk om niet meer dan 3 of 5 keer per dag te eten, etc. Kortom voedingsadvies is per persoon verschillend. Vaak voel je intuitief al aan dat je niet zo goed reageert op bepaalde voeding. Maar omdat het slechts een gevoel is is het soms toch fijn om dat bevestigd te krijgen. Ook zal ik aanreiken wat alternatieven zijn die je kan eten of drinken.


Hieronder volgen alvast enkele algemene aanwijzingen voor een gezond dieet.

Dit zijn dan ook slechts richtlijnen, die bedoeld zijn om je een idee te geven welke voedingsmiddelen bijdragen tot een goede gezondheid en welke je beter niet of niet te vaak kunt eten:


Fruit:
Eet meer vers fruit (dus niet uit een pakje of een blikje en ook geen kant en klare sapjes, maar gewoon echt vers fruit!).

Eet fruit alleen op een lege maag, dus als tussendoortje of voor de maaltijd. Daarna pas weer 1 tot 2 uur na de maaltijd. Fruit verteert niet goed als het gegeten wordt samen met andere voedingsmiddelen (zoals graanproducten), het gaat dan gisten in de darmen. Vermijd vruchtensap uit pak of blik; het is erg bewerkt en bevat niet veel vitaminen meer (maar wel veel snelle suikers). Als je vers fruit eet, krijg je zowel de vezels, de enzymen als alle vitamines en mineralen binnen en daar kan geen fabrieks-sapje tegenop!


Groente:
Eet ook veel verse groente, liefst rauw, gestoomd of kort gekookt, zodat het nog veel vitamines en mineralen bevat.


Transvetzuren:
Vermijd transvetzuren. Dit zijn synthetisch gehydrogeneerde oliën die onze gezondheid kunnen aantasten. Ze zitten bijvoorbeeld in bak-en braadproducten (zoals margarine), dieetproducten, koek, gebak, crackers en junkfood. Bak en braad liever in kokosolie. Hetzelfde geldt voor halvarine en light producten voor op brood: neem liever pure, plantaardige vetten zoals olijfolie of andere koudgeperste plantaardige olie. Deze natuurlijke vetten zijn makkelijk door het lichaam af te breken en maken geen kankerverwekkende vrije radicalen aan in ons lichaam. Gebruik extra vierge olijfolie of andere koudgeperste plantaardige olie met bijvoorbeeld citroensap/azijn, honing, knoflook en kruiden om uw salades op smaak te brengen.


Vlees:
Als je vlees eet, neem dan bij voorkeur biologisch vlees of biologische kip of magere vis; deze bevatten geen resten van antibiotica en hormonen. Vlees, vis en kip kunnen Salmonella, E-coli bacteriën en parasieten bevatten. Bak, braad of stoof het minimaal 20 minuten om deze te doden en gebruik een aparte snijplank bij het bereiden.


Melk en melkproducten:
Ook melk en melkproducten kunnen bacteriën en resten van antibiotica bevatten. Bovendien zijn dit soort producten zeer slijmvormend in ons lichaam. In plaats van melk kunt u ook vers geperst wortel- of sinaasappelsap drinken. Dit bevat evenveel calcium als melk. Bovendien is plantaardig calcium beter opneembaar dan calcium uit melkproducten. Andere plantaardige voedingsmiddelen die veel calcium bevatten zijn onder andere: groene bladgroente, noten en zaden, gedroogd fruit en brandnetelthee. Ook kun je noten- of rijstemelk proberen. (Sojamelk is zeer geraffineerd en bevat stoffen die de hormoonhuishouding verstoren, dus is minder geschikt voor dagelijks gebruik.)


Zout:
Gebruik minder zout. Jouw smaakpapillen zullen zich aanpassen als u de hoeveelheid zout die u aan uw eten toevoegt geleidelijk verminderd en na een paar weken kunt u het zoutvaatje helemaal van de eettafel verwijderen! Voeg ook geen zout toe tijdens het koken. Voedingsmiddelen behouden namelijk beter hun natuurlijke smaak wanneer zij zonder zout bereid worden. Een volwassene mag per dag maximaal 2 gram zout eten en over het algemeen krijgen wij dit al binnen doordat het in voedingsmiddelen zoals brood en dergelijke verwerkt is.


Dranken:
Neem liever kruidenthee, in plaats van koffie en zwarte thee. Als je niet van kruidenthee houdt kun je Rooibosthee proberen. Vervang verder frisdranken en andere onnatuurlijke dranken zoveel mogelijk door verse sappen, zuiver water en kruidenthee. Pas op met sap uit pak of fles: vaak zijn deze verdund met water en is er suiker of kunstmatige zoetstof aan toegevoegd.


Suiker:
Gebruik alleen natuurlijke zoetstoffen zoals onbewerkte rauwe honing, pure ahornsiroop, rietsuikermelasse en stevia. Vermijd witte suiker en andere geraffineerde enkelvoudige suikers (glucose, fructose, dextrose, etc.) en kunstmatige zoetstoffen.


Volkorenproducten:
Kies voor volkorenproducten: volle granen, pasta en brood. Vermijd witmeel producten (koek, crackers, en gebak etc.).


Kant-en-klaar producten:
Vermijd kant-en-klaarproducten en voedsel uit blikjes en pakjes, ze bevatten veel onnatuurlijke toevoegingen (e-nummers) en zout en nauwelijks voedingsstoffen. De meeste voedingsmiddelen die je in de supermarkt of bio winkel kunt kopen zijn geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen die ver verwijderd zijn van hun natuurlijke staat. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe langer een product houdbaar is, des te meer het bewerkt is en des te minder voedingsstoffen het bevat. Eet liever ongeraffineerde voedingsmiddelen die in de winkel liggen in dezelfde staat waarin zij in de natuur voor komen: fruit, groente, avocado’s, noten (ongebrand en ongezouten), zaden en pitten, kiemen (taugé, alfalfa), volle granen, mager vlees (biologisch), biologische kip, vis, etc..

Wil jij voedingsadviezen op maat?


Ik heb een unieke Holistische Werkwijze & Vitaliteitsscan ontwikkeld waarmee ik jou kan doormeten en jouw hulpvraag of klachten anders zal benaderen. Je ontvangt van mij een behandelplan op maat in de brede zin van het woord. 


Ben je ouder dan 16 jaar en sta je open voor een holistische benadering? 

Dan kan ik ondersteuning bieden bij: Lichamelijke klachten, Emotionele problemen, Niet goed in je vel zitten, Concentratieproblemen, Persoonlijke ontwikkeling, Zingeving en zingevingsvragen, Spirituele vragen, Levensvragen, Afslanken/Afvallen, Allergie, Voeding, Leefstijl, Vermoeidheid, Burn out, Overspannen, Onrust, Angst, Stress, Piekeren, Depressie, Tinnitus - oorsuizen, Oog klachten, Pijn, Hoofdpijn en migraine, Maag- en darmklachten,  Slaapproblemen, Rug- en nekklachten, Vruchtbaarheidsproblemen, Ouder worden, Menopauze, Zelfzorg.


Misschien tot horens of ziens!

Vriendelijke groet, Thamar Blok

Voedingsadvies Delft
Thamar Consult Delft, regio Den Haag, Rotterdam, Zuid-Holland