Page content

Wervelkolom

Wervelkolom: de samenhang met de psyche en/of  fysieke verstoring(en)

Wervelkolom problemen en gewrichtsklachten kunnen een symptoom zijn van diepere problemen die eerder in de levenssituatie en de instelling van de persoon te vinden zijn dan in de anatomie. Dit geldt in het bijzonder wanneer iedere keer dezelfde wervel klachten geeft. Een inwendige blokkade werkt de genezing tegen.

wervel therapie

Als je op de afbeelding klikt kun je hem wel lezen !wervelkolom

Organische klachten en klachten van emotionele aard.

De wervelkolom staat in directe verbinding met de organen en de psyche. Verkeerd staande wervels kunnen verschillende klachten voortbrengen, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben. Begrijpelijk worden zulke relaties als je bedenkt dat door de tussenwervel ruimte de spinale zenuwen lopen die voor de innervatie, regulatie en aansturing van de inwendige organen en orgaansystemen noodzakelijk zijn.

Kennis vanuit de acupunctuur en de meridiaanleer beschrijven eveneens de verbinding tussen inwendige ziekten en verstoringen in relatie met de wervelkolom vooral de blaasmeridianen die zich in veelvoud in het bereik van de wervelkolom en het bekken bevinden.

Bekend is ook dat problemen in handen, armen en schouders dikwijls door dislocaties van de onderste halswervels respectievelijk de eerste borstwervel (C5 tot Th1) veroorzaakt worden. Problemen in de voeten, enkels, knieën, benen of heupen staan echter dikwijls met de lendenwervels (L4 en L5) of het heiligbeen in verbinding.

Vele klachten op gebied van de wervelkolom en de gewrichten hebben dikwijls ook een diepere oorzaak, met de levenssituatie, de opstelling tegenover zichzelf en de medemensen, maar ook met hoe de mens met zijn gedachten en gevoelens omgaat.

Ook de Traditionele Chinese Geneeswijze kent een zodanige samenhang:

 1. De cervicale wervelkolom staat voor alle vormen van emoties. Bijvoorbeeld wanneer een mens kwaad is en niet de moed heeft om zich te uiten, omdat hij altijd een lief c.q. goed mens wil zijn. Daarachter kan een angst om niet aardig gevonden te worden aanwezig zijn. De niet geuite woede vertoont zich meestal in het optreden van klachten in het gebied van de cervicale wervelkolom. Problemen aan de cervicale wervelkolom kunnen ook een uiting van halsstarrigheid en onbuigzaamheid zijn.
 2. De thoracale wervelkolom staat voor het zelfbewustzijn, voor het “ik ben”. Mensen die zich altijd klein voelen, die zich klein maken en laten maken, die geen gevoel van eigenwaarde hebben, altijd denken dat zij niets kunnen, veelal door de ouders of door de partner klein gehouden worden (en geen tegenspraak geven), hebben veelal problemen in het thoracale wervel gebied.
 3. De lumbale wervelkolom staat voor angst. Oerangst die wij meebrengen in het dagelijkse leven, levensangst, angst om verlaten te worden. Dus alle soorten van angst presenteren zich meestal met problemen van de lumbale wervelkolom.

Wil jij weten welke wervels de meeste aandacht vragen en welke klachten hiermee kunnen samenhangen, wat de oorzaak is en wat jij er zelf aan kan doen zodat de balans weer terugkomt?
Klik dan hier voor de Totale Vitaliteitsscan 

Vriendelijke groet,

Thamar Blok
Natuurgeneeskundig Energetisch Therapeut

  Comment Section

  0 reacties op “Wervelkolom

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.