Selenium

Selenium

Selenium is een interessante stof omdat het een belangrijke rol speelt bij het lichaamseigen antioxidantensysteem. Ons lichaam heeft een uitgebreid eigen antioxidantensysteem. We hebben allerlei soorten eiwitten die vrije radicalen opruimen. Vrije radicalen zijn giftige stoffen die gevormd zijn in ons lichaam en onze cellen kunnen beschadigen.

Één van de redenen waarom de antioxidanten verkrijgbaar als supplementen niet goed werken en weinig invloed hebben op de levensduur is omdat ze in het niet vallen bij ons lichaamseigen antioxidantensysteem. Supplementen kunnen er zelfs voor zorgen dat het lichaamseigen antioxidantensysteem verzwakt, zodat we vatbaarder zijn voor schade van de vrije radicalen.

De superman van het zuiveren van je lichaam:
Één van de belangrijkste eiwitten van het antioxidantensysteem is glutathion peroxidase. Dit eiwit heeft echter wel selenium nodig om te kunnen werken. Door selenium in te nemen wordt het lichaamseigen antioxidantensysteem verstrekt en kunnen de vrije radicalen beter opgeruimd worden.

Selenium is daarnaast ook nog belangrijk voor het immuunsysteem. Veel eiwitten in het immuunsysteem hebben selenium nodig om goed te functioneren. Selenium verhindert namelijk de mutatie van virussen. Zo verhindert selenium:

  • Het virus dat hartproblemen kan veroorzaken
  • Het virus dat hepatitis B- en C-virus, dat lever falen en leverkanker kan veroorzaken
  • Het aids virus
Wondermiddel tegen alles?

Patiënten met hiv die een tekort aan selenium hebben lopen 20 maal meer kans om te sterven dan hiv patiënten die wel voldoende selenium binnenkrijgen.

Het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker. Dit omdat ons immuunsysteem van ons lichaam constant beginnende kankercellen opruimt. Zo wordt verhindert dat ze uitgroeien tot een tumor.

Studies tonen aan dat selenium een belangrijke bescherming kan bieden tegen kanker. Volgens een studie van Harvard waaraan 34000 personen deelnamen, hadden diegenen met veel selenium in het bloed drie keer minder kans op prostaatkanker.
Personen die selenium supplementen kregen hadden de helft minder kans om te sterven aan kanker. Daarnaast bleek dat ze 63% minder kans op prostaatkanker, 58% minder kans op darmkanker en 46% minder kans op longkanker hadden.
Verschillende doseringen

Je zou minsten 75 microgram selenium per dag moeten nuttigen. echter komen veel mensen hier niet aan. De voornaamste reden hiervoor is dat er in de Europese bodem weinig selenium zit. Volgens sommige onderzoekers is zelfs deze 75 microgram niet genoeg maar heb je 100 microgram nodig om het glutathion peroxidase in de cellen te verzadigen.

Het antikanker- en immuun stimulerend effect doet zich pas voor bij een dosis van 200 microgram selenium. Om deze reden raden onderzoekers een dosis van 200 microgram aan. De maximale dosis is vastgesteld op 400 microgram per dag anders is het middel snel toxisch.

Hou er dus wel rekening mee dat je bijvoorbeeld 1 supplement neemt van 100 microgram. In voeding zit namelijk ook selenium en er zit vaak ook nog selenium verwerkt in een multi vitamine supplement. Deze twee zorgen er dus voor dat de dosis dus ongeveer aangevuld wordt tot 200 microgram.