Vitiligo

VITILIGO

Bij vitiligo is sprake van verlies van normaal pigment uit delen van de huid. Meestal gaat het om het gezicht en de handen. Het lichaam maakt antistoffen tegen de eigen pigmentcellen in de huid die melanine maken

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar door disfunctie van melanocyten pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Deze witte plekken zijn extra gevoelig zoor zonlicht.

Minstens 0,5% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo. Als een stukje van de witte vitiligo onder de microscoop wordt bestudeerd, dan blijken de pigmentcellen (melanocyten) in de huidtotaal te ontbreken.

De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend. Oxidatieve stress speelt vermoedelijk een rol in het ziekteproces; in de epidermis van patiënten met vitiligo is naast een hoge oxidatieve stress een extreem lage catalase-activiteit gevonden.

Lichttherapie met smalspectrum UV-B in combinatie met vitamine E als anti-oxidant in de epidermis kan zinvol zijn.

Er zijn een aantal voedingsstoffen die kunnen helpen bij vitiligo zoals de actieve vorm van foliumzuur (folaat) in combinatie met B12, curcuma, L-fenylalanine en PABA.

Suppletieadvies bij vitiligo:

  • Folaat (calcium methyltetrahydrofolaat): brengt vitiligo tot stilstand in combinatie met B12 als zuigtablet onder de tong. 2 x per dag 25 ug
  • B12 als zuigtablet, onder de tong. 2 x per dag 25 ug (Ortholon)
  • Curcuma C3 complex (met zwarte peper): van Puro (disfunctie van keratinocyten aan de randen van gedepigmenteerde huid speelt mogelijk een centrale rol in de uitbreiding van vitiligo. Zowel curcuma als zwarte peper extract beschermt de keratinocyten tegen beschadiging cruciaal bij vitiligo.
  • MSM (is een organisch zwavel dat helpt het lichaam te ontgiften en is werkzaam bij psoriasis en reuma. 3 x per dag 1000 mg (= 3 x per dag 1 tablet van Ortholon).