Schaaf- en snijwonden

Schaaf- en snijwonden:

symptomen en mogelijke problemen

Hoe kan men vaststellen of een schaaf- en snijwonde goed geneest? Het is zeer belangrijk om er voor te zorgen dat de wonde en de huid er rond steriel blijft. In dat geval is het infectierisico klein.

Tekenen van een ontstekingsreactie zijn: vocht of etter, pijn, koorts, roodheid rond de wonde, opzwelling of een warmtegevoel rond de kwetsuur.

Indien u een van deze symptomen vaststelt is het raadzaam een arts te raadplegen. Om te voorkomen dat de infectie zich verder zet is het meestal voldoende om een zalf of crème met antibiotica aan te brengen. Bij een aantal mensen genezen schaaf- en snijwonden veel trager. Denk hier vooral aan diabetici, mensen die medicijnen gebruiken die de huid uitdrogen en dunner maken (prednison is daar een voorbeeld van, het is een corticosteroïde dat gebruikt wordt tegen verschillende soorten kankers), mannen en vrouwen die gebruik maken van warfarine (een product die de bloedstolling vertraagt. Schaaf- en snijwonden genezen ook veel trager bij patiënten die chemotherapie krijgen en waarvan het immuunsysteem duidelijk is verzwakt.

Wonden en hun typische symptomen

- Snijwonden zijn altijd zeer duidelijk afgetekende letsels. Ze zijn bijna altijd pijnlijk in functie van de diepte en de plaats waar ze toegebracht werden. Snijwonden zorgen in veel gevallen voor een kloppend pijngevoel.

- Huidperforaties zijn soms nog pijnlijker in functie van de diepte van de kwetsuur en de hoeveelheid bloed die verloren wordt.

- Schaafwonden zijn onregelmatig van structuur. De bloedingen blijven beperkt en zijn kort van duur. Grote schaafwonden kunnen hetzelfde gevoel geven als een brandwonde. Het zijn venijnig prikkelende kwetsuren.

Wonden aan het hoofd, het gezicht en de handen bloeden het meest.

In een aantal gevallen moeten wonden verzorgt worden door een arts of een chirurg. Dat is zeker het geval indien er in de wonde stukjes glas, metaal of andere vreemde voorwerpen zitten die zware infecties kunnen veroorzaken.