Page content

Emotionele basisbehoeften

Emotionele basisbehoeften

Emotionele Basisbehoeften

Emotionele basisbehoeften

Inzicht in emotionele basisbehoeften laat zien dat gedrag wordt “gestuurd” door emoties en onder deze emoties liggen de natuurlijke, basisbehoeften.

Alles wat je doet doe je met een reden. Je gedrag heeft altijd als doel om een of meerdere van je behoeften te vervullen.

Als een behoefte niet wordt vervuld probeer je die – onbewust – via je gedrag te vervullen.

Een belangrijke behoefte is de behoefte aan zekerheid. Je hebt behoefte aan duidelijkheid en vertrouwen. Je wilt weten waar je aan toe bent. Als je geen zekerheid hebt kun je “vreemd” of negatief gedrag vertonen om te zorgen dat je de benodigde zekerheid krijgt.

Je hebt daarnaast behoefte aan variatie, aan uitdaging om te voelen dat je leeft. Als alles voorspelbaar is ga je je vervelen. Ook dat heeft invloed op je gedrag. Je hebt dus in je leven uitdaging, prikkeling nodig. Als je echter teveel verandering, variatie meemaakt kun je angst voelen. Alleen als er stabiliteit, zekerheid is in je leven kun je genieten van variatie.

Daarnaast wil je uniek zijn, betekenisvol zijn. Je wilt voelen dat je leven een doel heeft. Je wilt gehoord, gezien en begrepen worden. Dan is er erkenning voor wie jij bent.

Daarnaast heb je behoefte aan verbondenheid. Je hebt liefde in je en die wil je kunnen geven. Je wilt voelen dat je onderdeel bent van een groter verband. Je wilt een bijdrage leveren aan iets wat je eigen leven te boven gaat, wat groter is dan jezelf. Je wilt niet alleen voor jezelf leven maar het gevoel krijgen dat je ertoe doet, dat het zin heeft dat je er bent. Je wilt groeien, je ontwikkelen en voelen dat je iets nieuws leert.

Als je – mogelijk onbewuste – basisbehoeften niet worden vervuld ben je ontevreden en onvervuld. Je wordt onrustig. Het is belangrijk dat al je basisbehoeftes in enige mate worden vervuld.

Het meest storende van onvervulde emotionele basisbehoeften is dat ze onvervulbaar zijn door anderen.

Jij bent de enige die ze kan vervullen.

Alles wat je als kind gemist hebt, zal je niet bij anderen terug kunnen halen. Niet bij je ouders, niet bij je broers of zussen, niet bij je partner, niet bij je baas, niet bij je collega’s en niet bij je kinderen. Het is iets dat onvervuld is gebleven in je jeugd en dat niet meer vervuld kan raken. Hoeveel waardering je ook krijgt, het valt gewoon in een bodemloze put. Misschien dat erkenning eventjes blijft hangen en tijdelijk een kick geeft, maar dan zakt het gewoon weer weg.

Alleen jij kunt die bodem weer in die bodemloze put leg.

Behoeften:

Wil jij laten testen wat jouw belangrijkste emotionele basis behoeften zijn? en misschien wil jij ook weten wat jouw talenten en onderliggende drijfveren zijn en meer? Alles hangt met elkaar samen!

Meten = Weten!

Klik dan hier voor de Totale Vitaliteitsscan 

Thamar Consult

Vriendelijke groet,

Thamar Blok
Natuurgeneeskundig Energetisch Therapeut
Tel: 06-244 71863