Page content

Element-Vuur

In je lichaam is vuur; honger, dorst, het hele spijsverteringsstelsel.

In de ayurveda “agni” genoemd. Agni betekent letterlijk “vuur” en dit element zorgt ervoor dat dingen, dus ook voedingsstoffen, omgezet, verbrand, verteerd of getransformeerd kunnen worden. De plek die in de buurt ligt van de zonnevlecht. Het 3e chakra, gelegen tussen de navel en het laatste bot van de wervelkolom, boven de bijnieren. Psychologisch gezien is dit gebied gericht op zelfbepaling, het recht om te handelen. De (onbewuste) tegenkracht is schaamte.

Vuur in balans

Vuur in balans maakt actief, creatief, enthousiast, gepassioneerd, assertief, wilskrachtig, zuiver, licht en verwarmend. Vuur in balans geeft het vermogen te creëren en te voltooien. Vuur verbindt man en vrouw door passie en zorgt ervoor dat ze sexueel in elkaar kunnen versmelten.

Te veel vuur

Mensen met teveel vuur zijn prikkelbaar en snel geïrriteerd. Kunnen onnadenkend uit hun slof schieten en impulsief reageren. Men kan moeilijk tegen zwijgen en stilte. Hierdoor praat men veel en is altijd in beweging. Men kan last hebben van hartkloppingen en slapeloosheid.

Te weinig vuur

Te weinig vuur kan resulteren in futloosheid en gebrek aan energie en inspiratie. Er is geen enthousiasme of plezier. Hierdoor kan er een neiging zijn tot depressiviteit. Denk hierbij aan burn-out (uitgeblust). Er gebeurt niets. Het leven kan een vicieuze cirkel worden zonder inzichten.

Energie van Element Vuur

Het Element Vuur staat in de natuur voor de zomer, daar waar alles in volle bloei staat. Overal zijn bloemen en de natuur laat zien waartoe ze in staat is. Bij de mens geeft het een gevoel van vreugde, liefde, uitbundigheid en zelfs trots. Vrolijk en uitbundig maar het kan ook alles verwoestend zijn als het niet in toom wordt gehouden.

Vuur is de pomp van de energie

Wanneer je teveel energie van jezelf weggeeft, raak je uitgeput. Je vuur blust uit. Je hebt niet naar je hart geluisterd toen het je vertelde dat je een adempauze in moest lassen. Als dat te lang duurt dan dwingt je lichaam je vanzelf tot rustiger aan doen of tot stilstaan. Vuurenergie is een onmisbare stap om de kracht te hebben om alle energie optimaal rond te pompen. Vuur heeft dan ook maar liefst vier meridianen: Drievoudige verwarmer, Hart, Dunne Darm meridiaan en Meester van het Hart.

Drievoudige verwarmer zorgt voor ondersteuning bij het transport van water, voedsel, andere vloeistoffen en warmte. De Dunne Darm heeft als taak puur en niet zuiver te scheiden. De hartmeridiaan is de ziel of de geest. Je durft vanuit je hart te leven. Wanneer dit het geval is kun je dit goed aan iemand zijn of haar ogen zien. De ogen stralen. De Meester van het Hart is een beschermer, letterlijk eigenlijk de beschermer van het hart.

Het Element Vuur geeft iemand enthousiasme en levenslust. Actief zijn, doen, warmte, plezier, vrolijkheid en uitstraling zijn woorden die goed bij dit element passen.

Wat zijn signalen dat jouw Element Vuur uit Balans is?

Heb jij moeite om in slaap te komen, last van je spraakhitteklachten of juist snel koude handen en voeten? De eerste signalen van een disbalans in het element Vuur beginnen vaak met slaapproblemen. Als je geest onrustig is, slaap je ook onrustig. Als je Vuur dooft is ook alle enthousiasme weg. Wanneer Vuur niet in balans is kan het behoorlijk wat invloed hebben op je emoties en gedrag en geeft het ook vaak problemen in de liefde.

Kun jij genieten van je leven en draag je trots uit wie je bent? Balans in Vuur geeft een open hart, wat maakt dat je liefde kunt voelen en geven. Je bent liefdevol en begripvol naar jezelf en anderen. Herken jij hier een aantal dingen van, kan jouw Vuur wel een oppepper gebruiken? Controleer dan onderstaande stellingen. Heb jij bij meer dan twee stellingen een vinkje gezet. Besteed dan extra aandacht aan dit element.

 • Ik ben weleens duizelig.
 • Ik heb vaak koude handen en/of voeten.
 • Ik praat veel te veel/snel.
 • Ik heb moeite met overgave.
 • Ik heb moeite met plezier maken.
 • Ik zweet te veel en te makkelijk.
 • Ik heb geen sprankel in mijn ogen.
 • Ik ben vaak onrustig.
 • Soms kan ik niet goed verwoorden wat ik bedoel of word ik verkeerd begrepen.
 • Ik ben soms verward.
 • Ik vind het moeilijk om met trots te laten zien wie ik ben.
 • Ik vind het moeilijk om te genieten.
 • Ik lach niet veel.
 • Ik ben eerder negatief dan positief.
 • Ik maak juist overal een grapje van.
 • Ik wil het liefst alles in zo weinig mogelijk tijd doen.
 • Ik heb altijd haast.
 • Ik zoek een uitweg in uitzinnigheid zoals bijvoorbeeld drugs, alcohol of seksuele uitspattingen.

Leven in het hier en Nu

Verleden en toekomst spelen regelmatig een grote rol in ons leven, in onze gedachten. Het verleden vinden wij vaak een belangrijk deel van onszelf. Zeker ook in de januari maand waar nog regelmatig terug gekeken wordt op afgelopen jaar. Ook fantaseren we er vaak op los voor wat de toekomst betreft. We herkauwen vaak het verleden of we bereiden ons voor op de toekomst, zonder eigenlijk stil te staan en gewoon heerlijk in het moment te leven.

Als je niet in het hier en nu bent dan zit je in je hoofd. Je gedachten kosten vaak veel tijd en energie. Ze willen oordelen door bijvoorbeeld een gebeurtenis in het nu te vergelijken met eentje uit het verleden. Je ongelukkig maken door je te laten focussen op iets wat er nog niet is en nog meerdere onwaarschijnlijke mogelijkheden over iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Het verleden is een verzameling momenten, herinneringen. Wat in het verleden is gebeurd gaat niet meer veranderen. Dat was toen. De toekomst is nog niet gebeurd. Dus probeer je daar niet teveel zorgen over te maken. Wanneer het moment aangebroken is om je zorgen te maken heb je nog tijd genoeg. Het enige wat echt bestaat is het Nu. We leven nu en het enige wat je op dit moment kunt doen is je best doen in waar je Nu mee bezig bent. En wanneer dit moment weer wordt vervangen noemen we het verleden.

Hoe ziek, belast of springlevend je ook bent. Het leven gaat snel aan je voorbij. Laat het niet gebeuren en leef daarom in het Nu! Op dit moment is namelijk ook helemaal niets mis. Daarin kan het element Vuur je helpen. Het zorgt aan de ene kant voor rust en goed slapen en aan de andere kant voor genieten en je vermogen plezier te hebben. Met onderstaande oefeningen kan jij jouw Vuur element versterken.

Tips om het element vuur in balans te brengen:

Tip 1

Zorg dat je lekker blijft bewegen. Daarom onderstaande strekkingen die heerlijk verwarmend werkt.

Strekking voor het element Vuur:

Ga zitten met de voetzolen tegen elkaar en de knieën uit elkaar.
Pak met beide handen de voeten.
Beweeg de knieën licht op en neer (vlinderen).
Plaats de ellebogen voor de onderbenen en laat deze naar de grond gaan en buig vanuit de onderrug naar voren.

Herhaal dit minimaal 3 keer en zorg daarna goed voor jezelf.

Tip 2

Het is al meerdere keren aan bod gekomen dat slapen erg belangrijk is. Goed slapen is extra belangrijk voor het element Vuur. Daarom hier tips om te laten voordat je gaat slapen;

 • Wanneer je te laat eet, 2 uur voordat je naar bed gaat, is je systeem dit nog volop aan het verwerken en kun je dus niet in slaap komen.
 • Te weinig frisse lucht is niet goed voor de nachtrust. Zorg daarom voor frisse lucht in de slaapkamer.
 • Koffie is heel erg yang en niet geschikt voor in de avond. Sommige mensen kunnen er goed tegen, andere kunnen er niet meer door in slaap komen. Experimenteer hiermee.

Tip 3

Kalmeer. Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen en zorg voor voldoende ontspanning gedurende de dag maar voornamelijk ook in de avond. Dit kan jij zelf doen om je element Vuur weer een boost te geven;

 • Wandelen in de natuur
 • Zwemmen
 • Meditatie of een ademhalingsoefening
 • Ga douchen of neem een ontspannen bad
 • Smeer aandachtig je huid in met olie of een bodylotion
 • Dim de verlichting en steek kaarsjes aan
 • Schrijf de dag van je af in een dagboek

Tip 4

Waar word jij nou echt blij van? Wat wakkert jouw Vuur aan? Ga lekker knippen, plakken, schilderen, schrijven. Ga je eigen wens-bord maken. Ga er eens even echt lekker voor zitten. Maak het jezelf gemakkelijk en zorg goed voor jezelf. Dan hou je de positieve energie vast.

Stel jezelf de vraag; wat wil ik? Blader door tijdschriften en scheur er alles uit waar je blij van word. Kleuren, spreuken, symbolen, mooie plaatjes. Het is jouw werk dus leef je lekker uit. Maak er een feestje van en ga hierin eens lekker los. Maak er daarna een collega van die uitbeeld waar jij voor staat of wat jou blij maakt.

Wanneer je klaar bent en de boodschap is voor jou duidelijk. Hang dit mooie plaatje dan op. Zorg voor een plek waar je dit master-piece regelmatig te zien krijgt. Zodat je telkens een glimlach op je gezicht krijgt en de boodschap elke keer even binnen komt.

Tip 5

Aromatherapie etherische olie die ik zou aanraden om het vuurtype te bekrachtigen:
‪ Wild Orange‬‪‎Ginger (Gember)‬,‪ Basil‬ (Basilicum), Cederwood‬.