Page content

Element-Aarde

Element Aarde

In je lichaam is aarde; botten, vlees, huid en haar.
Energetisch is het aarde element verbonden aan het 1e chakra; muladhara of wortelchakra. Dit chakra is gelegen aan de onderkant van de ruggengraat en wordt in verband gebracht met overleven. Psychologisch gezien is dit chakra gericht op zelfbehoud, het recht om te zijn en te hebben.

Aarde in balans

Wanneer het aarde-element in ons in balans is voelen we ons stabiel, vol zelfvertrouwen, verbonden, geconcentreerd, geduldig en hebben we een realistische, praktische instelling.

Te veel aarde

Dit kan resulteren in traagheid, luiheid, genotzucht, voortdurende identificatie met problemen, vermoeidheid, ongeinteresseerdheid, slachtoffergedrag, verstoring in de stofwisseling met als resultaat gewichtstoename, darmproblemen (obstipatie), vochtophoping, veel behoefte aan zwaar eten.

Te weinig aarde

Dit kan resulteren in wispelturigheid, ontevredenheid, zoeken naar veiligheid, geen grenzen aan kunnen geven, neiging tot verwaarlozing van het lichaam; darmproblemen in de vorm van diarree, huisproblemen en maagklachten.

Tuinieren, kleien, wandelen, voetmassage en Afrikaanse dans zijn activiteiten die aan te bevelen zijn als dit element ondergeschikt is. Ze zorgen ervoor dat je meer “geaard” bent.

Link met Sterrenbeelden

Het ‪‎aarde element en temperament is vaak sterk terug te vinden in het sterrenbeeld van Stier‬‪‎Maagd‬ en ‪‎Steenbok. Zij zijn nauw verbonden met hun omgeving en waarderen comfort en luxe, zoals in goed eten, prettig aanvoelende stoffen (kleding) , warmte en licht.
Hun kracht ligt in de energie van groei en vruchtbaarheid, waardoor ze geweldig zijn om dingen gedaan te krijgen. Ook taken die zorgvuldig moeten worden herhaald vinden ze fijn om te doen. Ze verlangen naar comfort, overvloed en stabiliteit. Ze komen vaak beschermend over en soms zelfs defensief (verdedigend). Dit soort mensen zijn tolerant en zullen zich inzetten om vrede te bevorderen. Als alles echter stil komt te liggen en ze zijn vastgeraakt in omstandigheden, kunnen ze koud, star en veroordelend gedrag laten zien.

TIPS OM ELEMENT AARDE WEER IN BALANS TE KRIJGEN

 Ontdek hier alles over het Element Aarde.

Energie van Element Aarde

In dit artikel begin ik bij de basis, het element Aarde. Dit element is verantwoordelijk voor de productie van 60% van je energie. Het ligt niet voor niets in sommige tekeningen centraal, in het middelpunt. Aangezien het ook weer energie doorgeeft aan de andere elementen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zeggen ze “alles is te genezen als het Aarde element maar goed functioneert”. Het is dus je grootste kans op meer energie.

Kracht van het Centrum

In de natuur komt ook alles uiteindelijk terug op de aarde. Bloemen, bladeren, regen en zelf de bliksem. Alles keert terug naar de bodem. Aarde neemt alles op wat er valt, trekt het mee naar binnen dieper de Aarde in en verwerkt het tot een nieuwe vruchtbare voedingsbodem. Voor de mens heeft aarde te maken met geestelijke en lichamelijke voeding. De organen maag en milt zorgen voor de transformatie en transport in het lichaam. Alles wat je eet en drinkt wordt, als het goed is, op de juiste manier verwerkt en omgezet naar energie. De nuttige stoffen worden naar de juiste organen gestuurd en niet-nuttige stoffen worden afgevoerd. Als dit niet goed gebeurd is vermoeidheid het eerste resultaat. Naast de fysieke voeding geeft Aarde je de energie om te denken. Je gedachten, ideeën, meningen worden gevormd en het zorgt dat je kennis kunt opnemen.

Het Element Aarde zorgt ook letterlijk dat je goed geaard bent. Met beide voeten op de grond. Niet makkelijk uit evenwicht te brengen en vol vertrouwen in je centrale kracht. Je voelt je lekker in je vel, thuis in je eigen huis.

Is jouw Aarde Energie in Balans?

Natuurlijk zorg je wel voor anderen. Dat is iets wat vele van ons fijn vinden om te doen. Maar hoe is het met zelf-zorg? Het allerbelangrijkst is een balans tussen geven en nemen. Aarde energie beweegt naar binnen. Het is dus belangrijk om regelmatig bij jezelf te checken van ‘hoe is het eigenlijk met mij?’ Wanneer je goed voor jezelf kunt zorgen, eerlijk naar jezelf kan kijken en anderen in jouw goede zorg laat delen dan ben je goed in balans in je Aarde Element. Wanneer je weerstand voelt om de balans op te maken, niet bij jezelf naar binnen wil kijken dan is het nog belangrijker om het juist wel te doen en onderstaande vragen te beantwoorden.

Heb jij bij meer dan één stelling een vinkje gezet. Besteed dan extra aandacht aan dit element.

IK

 • heb regelmatig een opgezette buik
 • heb overgewicht
 • ben regelmatig (te) moe
 • heb snel blauwe plekken
 • heb vaak droge of bleke lippen
 • heb dagelijks chocolade of iets zoets nodig
 • heb iets met het wisselen van de seizoenen (positief of negatief)
 • heb moeite met concentreren
 • pieker heel makkelijk en veel
 • ben overbezorgd
 • ben weinig in mijn lijf, weinig met mijn voeten op de grond
 • voel me niet vaak gesteund
 • zorg meer voor anderen dan voor mezelf
 • heb soms het gevoel dat ik vastloop
 • moet altijd (of vaak) mensen om mij heen hebben
 • heb helemaal geen behoefte aan mensen om mij heen, aan gezelligheid
 • heb de neiging andere te plezieren
 • heb medelijden met mezelf
 • klaag veel
 • ben te beschermend

Geluk begint met een bewuste keuze

Als het Element Aarde in harmonie is kun je in overgave leven. Je kunt liefdevol en zorgzaam in het leven staan en genieten van dat wat er eigenlijk altijd al was. Ook wanneer het leven je totaal niet meezit, je zelf in die heftige storm staat en wanneer je denkt dat je gaat breken. Juist dan is de zelfzorg erg belangrijk. En daar draait het hele aarde element om.

‘Dat wat hard is, is breekbaar; het breekt gemakkelijk. Dat wat plooibaar is, duurt langer.’ Dus ‘buig mee met de stormen en je zult niet barsten.’

Daarom is het belangrijk om die eigen basis te versterken. Dat je sterk genoeg bent om mee te bewegen met de stormen die komen. Dat je sterk genoeg bent om bij jezelf naar binnen te gaan en je te richten op wat je zelf zoekt, ervaart, vraagt en verlangt. Dat is niet egoïstisch. Ze zeggen niet voor niets in het vliegtuig, eigen zuurstofmasker eerst. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen.

Tips voor meer harmonie in Element Aarde

Je hebt nu gelezen dat het Element Aarde de eerste en de meest belangrijke stap is om die te versterken en daardoor weer meer energie te krijgen. Onderstaand heb ik 5 krachtige tips voor je.

Tip 1

Geef jezelf toestemming om goed voor jezelf te zorgen en daar tijd voor in te plannen. Maak een ‘happy lijstje’. Waar word jij nou echt blij van? Ga er eens lekker voor zitten en bedenk wat goed voor jezelf zorgen voor jou is. Schrijf dat op en bewaar het op een plek waar je direct bij kan. Zodat als je merkt dat de balans zoek is, je dit direct in kan zetten. Om je alvast een beetje te helpen, hier wat van mijn tips; in bad liggen, een kop koffie of thee drinken op de bank, een boek lezen, een wandeling maken met mijn hondje, een avondje uit met m’n partner.

Tip 2

Neem de tijd om te eten. En geniet daar heel bewust van. Besteed aandacht aan het eten zodat de maag en milt ook hun werking kunnen doen. Dus niet snel tussendoor en even wat makkelijks maken, waar je ook eigenlijk helemaal niet eens van geniet. Nee. In plaats daarvan beloon jij jezelf vanaf nu regelmatig met een lekkere maaltijd. Dat verdien je! Voor het element Aarde is alles wat op lichaamstemperatuur of kamertemperatuur is, het beste. Dus even wat minder rauwkost of brood en wat meer soep. Soep is een hele goede voeding voor Aarde. Het heeft lekker een tijdje rustig staan pruttelen en het is verwarmend voor het gehele lichaam.

Tip 3

Een regelmatige beweging is altijd goed. Maar voor het Element Aarde in het bijzonder erg belangrijk. Daarmee bedoel ik niet super hard sporten maar meer de beweging van armen en benen en ook oefeningen voor het midden. Je kunt denken aan evenwichtsoefeningen voor letterlijk meer balans, wandelen, zwemmen, tai chi en yoga.

Tip 4

Een buikmassage. Je buik, het centrum, is een belangrijk punt voor het element Aarde. Daarom is de buikmassage bij uitstek een mooie methode om weer contact te krijgen met het midden. Je kunt dit bij jezelf doen of je kunt er een avondje van maken samen met je partner bijvoorbeeld. Je kunt dit over je kleding doen maar ook met een olie op je huid.

Ga lekker liggen en zorg dat je niet gestoord kan worden. Zorg dat het voldoende warm hebt voor de komende minuten. Lokaliseer eerst je navel en leg daar je handen op. Adem minimaal 3 keer rustig en diep in en uit. En voel hoe je handen je buik verwarmen.

Beweeg dan nu je handen over je buik, in een grote cirkel met de klok mee. Doe het langzaam en maak 5 tot 10 cirkels. Eindig weer bij je navel en laat je handen daar nu nog even liggen. Strijk dan met je beide handen vanaf je maag naar beneden, leg ze weer op je maag en strijk weer naar beneden. Doe dit ook zo’n 5 tot 10 keer.

Leg je handen weer terug op je navel en maak nu nog 3 keer een cirkel met de klok mee. Plaats tot slot je handen aan weerszijden van je navel, voel de warmte van je handen je gelegen buik verwarmen en laat ze daar nog een paar minuten liggen. Totdat je zover bent om weer op te staan.

Tip 5

Essentiële olie die dit temperament in balans kan krijgen zijn o.a. : Patchouli‬,‪ Cypress‬Vetiver‬ en ‪‎Geranium‬.