Page content

De 5 elementen

De 5 elementen:

Volgens de Ayurveda, de Indische gezondheidswetenschap, bestaat alle materie uit 5 elementen:

Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether (ruimte).

Dit zijn de 5 bouwstenen van alles wat er is: het heelal, de aarde, de mens, de dieren en de planten.

Deze elementen manifesteren zich niet alleen op fysiek niveau, maar ook op psychologisch en bewustzijnsniveau.

Een holistische benadering voor een gezonde en stressvrije zelfontwikkeling aan de hand van de 5 elementen.

Aarde – gezonde basis

Het aarde element weerspiegelt onze dagelijkse zelf discipline, de lichaamsbeweging die we doen en ons eetpatroon. Het is de basis van een gezonde leefstijl. Dit is ons fundament waarop we verder kunnen bouwen.

Wanneer het aarde element in balans is voelen we ons: zelfverzekerd, stabiel, gezond, verbonden en hebben we een praktische, realistische instelling.

Te veel aarde kan resulteren in: traagheid, luiheid, vermoeidheid, verstoring in de stofwisseling, darmproblemen (obstipatie) of vochtophoping.

Bij te weinig aarde voel je je: onzeker, wispelturig en ontevreden. Je kunt slecht je grenzen aangeven en bent op zoek naar veiligheid/zekerheid.

Water – emotionele intelligentie

Water reflecteert onze emoties. Volgens de Ayurveda zijn er geen positieve of negatieve emoties. Elke emotie heeft een reden om er te zijn. Het is dus niet de bedoeling om negatieve emoties zo snel mogelijk te elimineren. Het draagt een boodschap waar we naar kunnen luisteren om ons bewustzijn te laten groeien.

Emotionele intelligentie is een fundamenteel aspect voor het ontwikkelen van een goede relatie met onszelf en anderen. Het water element is in balans wanneer we emoties vrij laten stromen. We accepteren situaties zoals ze zijn en voelen ons tevreden over de flow van het leven.

Te veel water kan leiden tot: overgevoeligheid. We hebben dan geen controle over onze emoties en hebben het gevoel dat we worden meegesleurd in periodes van eb en vloed.

Bij te weinig van het water element: voelen we geen vreugde en plezier meer.

Vuur – creëer met passie

Vuur staat voor actie, motivatie, inspiratie, expressie en persoonlijkheid. Het staat direct in verband met de gevoelens van een mens, met hun ego en eigenwaarde. Stress kan ervoor zorgen dat je geen motivatie meer voelt en depressieve gevoelens ontwikkelt. Daarom is het belangrijk om een gezond ego, een gezonde eigenwaarde op te bouwen. In dit geval is er sprake van te weinig vuur.

Wanneer vuur in balans is ben je: gepassioneerd, creatief, enthousiast en assertief. Het geeft ons het vermogen om te creëren met intentie.

Te veel vuur zorgt voor: prikkelbaarheid, irritatie en impulsief gedrag. Het is daarom belangrijk om te werken aan een gezonde dosis eigenwaarde.

Lucht – mindfullness

Lucht representeert onze geest, onze gedachten. We kunnen ons zorgen maken, afgeleid raken en beïnvloed worden door onze eigen overtuigingen en patronen. Dit levert stress op, doordat we geen controle lijken te hebben over onze gedachten. In dit geval is het element lucht uit balans.

Te veel lucht zorgt voor: een overactieve geest, die erg beïnvloedbaar is door de omgeving.

Bij te weinig lucht: zitten we vast in een bepaald patroon. Kenmerken zijn: starheid, gebrek aan concentratie, passief gedrag en geen desinteresse.

We kunnen leren controle te krijgen over onze geest. Met behulp van bijv. mindfullness leer je in het nu te leven en het moment te accepteren zoals het is. Hierdoor vergroot je je relativeringsvermogen, word je oplossingsgericht en ben je in staat het negatieve te transformeren naar het positieve.

Ether – helderheid

Voor mensen die gewoon een goed leven willen leiden is het voldoende om aandacht te besteden aan alleen de eerste 4 elementen, aarde, water, vuur en lucht. Ether of ruimte gaat over gewaarwording. Wanneer deze in balans is zijn we verbonden met onze essentie. Door meditatie kunnen we ons bewustzijn vergroten en ons één voelen met alles en iedereen.

Als de elementen in balans zijn ervaar je helderheid (lucht), inspiratie (vuur), flow (water), stabiliteit (aarde) en acceptatie (ether).

Onbalans en stress

De meeste stress die we ervaren in het dagelijks leven is direct gelinkt aan een disbalans van de 5 elementen. Om in balans te komen, kunnen we onze geest verhelderen (lucht), gedachten omzetten in actie (vuur), onze relatie met onszelf en anderen voeden (water) en voldoen aan onze basisbehoeften voor een gezond en gelukkig leven (aarde).

Wanneer:
onze acties (vuur) niet afgestemd zijn met onze waarden en intenties, ervaren we stress.
ongecontroleerde negatieve gedachten (lucht) onze gevoelens (vuur) beheersen, ervaren we stress.
we onze basisbehoeften (aarde) negeren, door een ongezond dieet, te weinig slaap of overwerken, ervaren we stress.
we onze emoties (water) niet toelaten, er tegen vechten en verzetten (vuur), ervaren we stress.

Stress wordt door onszelf veroorzaakt, niet door de omgeving of door andere mensen.

“Nobody can hurt me, without my permission” – Gandhi