Page content

Aromatherapie

Aromatherapie betekent letterlijk geuren therapie en is holistisch.

aromatherapieDe geur van de aromatherapie olie heeft effect op de emoties, de chemische werking heeft effect op het lichaam.

Hoe je met aromatherapie geuren kan werken:

Voeten & wrijfolie

Op de voeten zitten alle reflexzones van het gehele lichaam en komt alles dus samen. De voeten verbinden ons met de aarde. Een goede verbinding met de aarde leidt al snel tot een verbetering in de energiehuishouding. Onder de voeten liggen de reflexzones die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. De tenen corresponderen bijvoorbeeld met het hoofd. Wanneer je de tenen zachtjes masseert komt het hoofd tot rust. De linkervoet correspondeert met de rechter hersenhelft en is dus de gevoelsvoet. De rechtervoet correspondeert met de linker hersenhelft en is dus de denkvoet. Zodra je psychisch of emotioneel te zwaar belast bent, zal ook je lichaam heel makkelijk uit balans te brengen zijn. Voeten kun je beschouwen als fundament. Ze gronden je letterlijk en figuurlijk. Via de voeten kun je loslaten en door voeten te in te wrijven met wrijfolie kun je het loslaten stimuleren.

Voetwrijfoliën en aromatherapie zijn uitermate geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Voetenbad:

Een dag is voor een kind vaak heel intensief. Bij gevoelige kinderen kunnen de indrukken van de dag echt in hun lijfje gaan zitten. Niet alleen op de dagen dat ze naar school gaan maar ook in het weekend. Wanneer kinderen bijvoorbeeld op zaterdag naar de sport gaan dan kunnen ze dit als heel intensief ervaren. Zowel bij verlies als winnen komen veel emoties aan de orde.

Een voetbad is voor een kind dan een heel mooie manier om echt even los te komen van de indrukken van de dag.

Er zal minder onrust in het lijfje ontstaan doordat het kind via het voetbad uitgenodigd wordt om zijn emoties los te laten. Als het kind met alle indrukken van de dag zijn bedje in gaat, kan het de nieuwe dag starten met een lijfje dat nog vol is met de energie van die dag ervoor of zelf verder terug. Een gevoelig kind kan hierdoor onrustig worden. Dit kan zich onder andere uiten in snel boos worden, bedplassen, huilen en niet weten waarom, en buikpijn.

De oplossing voor een gevoelig kind kan een voetbad zijn voor het slapen gaan.

Een voetbad met oerzeezout, een hoofdolie, eventueel wat gemberpoeder en lauwwarm water met neutrale badolie is een goede ontlading van spanning, onrust en overtollige energie.

Hoofdoliën zoals citroen, mandarijn, limoen, jeneverbes, lavendel zijn de meest geschikte oliën voor in een voetbad. deze hebben letterlijk een verfrissende uitwerking op het hoofd. Jongens geven veel en vaak de voorkeur aan mandarijnolie.

Het voetbad kan een onderdeel worden van het avondritueel. Het kind kan even een boekje lezen als hij met zijn voeten in het voetbad zit of je kunt een verhaal vertellen. Naar muziek of een vertel cd luisteren kan natuurlijk ook. Dit brengt rust en geeft hem een vast punt om de dag los te laten. Als een kind een drukke dag heeft gehad en je merkt als ouder dat hij erin blijft hangen laat hem dan vertellen over zijn dag vanaf het punt dat hij wakker werd tot het moment dat hij met zijn voeten in het voetbad zit. Op deze manier loop je met je kind de dag door en komt hij er los van. Dit geeft rust en ruimte in zijn hoofd.

Alle citrusoliën komen overeen met het hoofd. Tezamen worden deze oliën dan ook wel hoofdoliën genoemd ( citroen, mandarijn, limoen, jeneverbes, lavendel). De hoofdoliën zijn de lichtste oliën en zijn het best in te zetten als men voor het eerst gebruikmaakt van essentiële oliën.

De oliën die gewonnen worden uit het middengedeelte van de bloem/plant corresponderen met het middengedeelte van het lijf ( cipres, geranium). Ook hier heeft elke olie apart weer zijn eigen specifieke kwaliteiten.

Als laatste hebben we de onderkant van de plant en de wortels. Deze staan in verbinding met de aarde en het zijn dan ook de producten die ons de kracht geven om met beide benen op de aarde te staan (patchouli, gemberpoeder.) De werking hiervan mag nooit onderschat worden, zeker niet bij gevoelige kinderen.

Daarom is het altijd goed om met een olie te starten die uit het hoofdgebied komt.

Mocht het kind na een aantal weken goed op de hoofdolie reageren, dan kun je een stapje zakken door een combinatie met gemberpoeder te maken (zie hierna voor het recept).

Voor kinderen jonger dan tien jaar:
maak met lauwwarm water een voetbadje, meng twee tot drie druppels essentiële olie (bijvoorbeeld mandarijnolie) op een eetlepel met neutrale badolie en twee eetlepels oerzeezout.

Voor kinderen ouder dan tien jaar:
maak met lauwwarm water een voetbadje met twee volle eetlepels oerzeezout en een theelepel gemberpoeder.

Voor kinderen die al aan voetbaden gewend zijn,
kun je een combinatie maken van deze twee recepten. Maak met lauwwarm water een voetbadje, meng twee tot drie druppels essentiële olie (bijvoorbeeld mandarijnolie) op een eetlepel met neutrale badolie en twee eetlepels oerzeezout en een theelepel gemberpoeder.

Waar verschillende aromatherapie geuren zoal bij kunnen helpen:

SCHARLEI
Werkt bloeddrukverlagend, vertragend, bij spijsverteringsklachten en menstruatie bevorderend. Bij vermoeidheid, vermoeide benen, spierpijn.

MIRTE
Werkt tegen griep, infecties, luchtwegklachten (goed alternatief voor eucalyptus), benauwdheid en menstruatieklachten. Is erg goed tegen keelontsteking en bij angst. Weerstandsverhogend, In lage dosis: licht kalmerend, bij slapeloosheid.

RAVENSARA (zachte versie van eucalyptus)
Werkt bij griep, astma, bronchitis en ontstekingen. Brengt helderheid in het hoofd en ontwart. Brengt rust in het hoofd! Verhoogt de weerstand, bevordert de slaap.

SALIE
Werkt bij nervositeit, bij astma, bronchitis, griep, infecties. Oververmoeidheid, zweetvoeten, onregelmatige menstruatie.

MARJOLEIN
Werkt bij: buikpijn, rusteloosheid, driftbuien, boosheid, frustratie. Pijnstillend, kalmerend, algemeen versterkend, bij gewrichtsproblemen.

BERGAMOT
Is een citrusachtige. Versterkt concentratie, werkt bij angst en bij uitputting. Kalmerend, slapeloosheid, angst, krampstillend. Let op!: Na gebruik van bergamot, niet in de felle zon of onder de zonnebank!

MANDARIJN
Werkt goed bij vermoeide spieren, stimuleert de bloedsomloop, ontkrampend (bv. Verkrampte schouders of onrustige benen). Angst, rustgevend, slaapproblemen.

POMPELMOES
Verfrissend, bloedzuiverend, bij uitputting, diarree en gal- en leverklachten.

Bovenstaande aromatherapie informatie is geen advies op maat.

Wat nl. voor de ene persoon werkt hoeft niet voor de andere persoon te werken. Als je klachten ervaart of wil voorkomen is het daarom beter om jezelf te laten testen.

Meten = Weten!

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat aromatherapie kan doen voor jouw systeem maar het is nog beter om jouw hele systeem te laten doormeten.

Wil jij weten of jouw systeem en organen voldoende in balans zijn?
Wat de onderliggende oorzaken zijn van eventuele disbalans?
Wat de eventuele verbanden zijn?
Wat jij specifiek nodig hebt voor een betere balans? 

Klik dan hier voor de Totale Vitaliteitsscan 

Thamar Consult

Vriendelijke groet,

Thamar Blok
Natuurgeneeskundig Energetisch Therapeut
Tel: 06-244 71863