De holistische benadering van een auto-immuunziekte
met de unieke Holistische Vitaliteitsscan van Thamar Consult

Holistisch Orthomoleculair Energetisch Natuurgeneeskundig Therapeut Delft, regio Den Haag, Rotterdam

Holistisch therapeut in Delft met

holistische vitaliteitsscan,

kinesiologie, orthomoleculaire therapie, voedingssupplementen en stemanalyse


Persoonlijk advies op maat

Auto-immuunziektes:

Er zijn heel wat ziektes die hieronder vallen. De belangrijkste zijn: Reumatische Artritis, Diabetes type 1, Fibromyalgie, Multiple Sclerose, Psoriasis, ziekte van Hashimoto (aandoening van de schildklier) en de ziekte van Crohn.


Hoe ontstaat een auto-immuunziekte?

Bij een auto-immuunziekte ziet het immuunsysteem niet goed het verschil tussen lichaamseigen cellen en lichaamsvreemde stoffen. In essentie raakt het immuunsysteem in de war. Het gevolg is dat je immuunsysteem lichaamseigen cellen gaat aanvallen. Hierdoor raken bepaalde weefsels of organen beschadigd.


In het geval van diabetes type 1 bijvoorbeeld valt het lichaam een groep cellen aan (de beta cellen in de eilandjes van Langerhans) die insuline produceren in de alvleesklier. Het gevolg op termijn is dat het lichaam het vermogen verliest om zelf insuline aan te kunnen maken. 


Wat zijn de oorzaken?

Binnen de wetenschap is men er nog steeds niet uit wat de exacte oorzaken zijn. Zo hebben naast genetische factoren ook omgevingsfactoren een invloed op het ontstaan van auto-immuunziektes.


Onderzoekers wijten een stijging vooral ook toe aan de toegenomen toxische belasting en de blootstelling aan zware metalen. Een belangrijke factor vormen ook ontstekingen. Daarnaast zie je ook dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen de kans op het krijgen van een auto-immuunziekte vergroten, de darmen die uit balans zijn, stress en verhoogde oestrogeenspiegels. hieronder ga ik wat dieper in op een aantal factoren. 


Topprioriteit, het minimaliseren van ontstekingen.

Ontstekingen vormen een belangrijke factor voor het ontstaan van auto-immuunziektes. Het grootschalig gebruik van suiker (glucose, fructose of sucrose) bevordert ontstekingen. Uit dit onderzoek blijkt dat na consumptie van suiker je immuunsysteem vijf uur niet meer goed functioneert. Na 2 uur is je immuunfunctie gereduceerd tot 50%. Maar ook snelle koolhydraten, weinig beweging en het binnenkrijgen van veel omega 6 vetzuren (denk aan zonnebloemolie of sla olie (soja olie) zijn ontstekingsbevorderend wanneer deze niet in verhouding zijn met omega 3. 


Overgewicht en het ontstaan van auto-immuunziektes.

Een grote vetmassa zorgt voor veel ontstekingen. Hoe groter de vetmassa, hoe meer ontstekingen. 

Hoe groter de vetmassa, hoe meer ontstekingen. Hoe meer ontstekingen, hoe groter de kans op het krijgen van een auto-immuunziekte. 


Waarom beweging de kans op het krijgen van auto-immuunziekten verkleind.

Beweging heeft een gunstige invloed op de hormoonhuishouding. Zo wordt de afgifte van hormonen die het lichaam jong houden verhoogd. Denk hierbij aan het groeihormoon of testosteron. Een zeer belangrijke eigenschap van testosteron is dan het in staat is om het immuunsysteem af te remmen. Het voorkomt dat het 'immuunvuurtje' te hoog gaat branden, ongecontroleerd raakt en ontaard in een auto-immuunziekte. 


Auto-immuunziekten komen drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een belangrijke oorzaak die vaak wordt genoemd, is dat mannen meer testosteron in het bloed hebben. Zoals we in de vorige alinea zagen, remt dit hormoon het 'ímmuunvuurtje' af. Beweging, in het bijzonder voor vrouwen, zorgt er zo voor dat de kans op het krijgen van een auto immuunziekte daalt omdat dit de gezonde afgifte van testosteron verhoogt.


Waarom vitamine D ook zeer belangrijk is...

Heel vaak zie je dat mensen met een auto-immuunziekte een tekort aan vitamine D hebben. Zo komen auto-immuunziektes veel minder vaak voor in landen rondom de evenaar waar de zon meer schijnt en de aanmaak van vitamine D hoger is. Een verklaring hiervoor is dat je lichaam met vitamine D beter in staat is om het immuunsysteem af te remmen. 


Je kunt het ook als volgt zien...

Vitamine D is de rem van je immuunsysteem. Het voorkomt dat je lichaam de grip op je immuunsysteem verliest. Vergelijk het eens met een auto. Als de rem niet goed werkt, verlies je ook sneller de grip over het stuur.

Kinesiologie

De Unieke Holistische Vitaliteitsscan van Thamar

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen in een  1-op-1 consult?

Thamar Holistisch Therapeut