Hoe vergeef je iemand?
Daarvoor is het eerst nodig om meer te lezen over vergeven

Hoe vergeef je iemand?

hoe vergeef je iemand

Laten we dan eerst beginnen met de vraag: Wat is vergeven?

Vergeven is het loslaten van de overtuiging dat het anders had gemoeten of dat iemand iets anders had moeten doen. Je accepteert dat het is zoals het is, en houdt niet meer vast aan het lijden. Vergeven is gericht op de veroorzaker van je lijden. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pijn maak je het mogelijk je gedachten over de ‘dader’ te veranderen en jezelf te bevrijden van het lijden. Vergeven is niet het rechtvaardigen of goedpraten van wat er is gebeurd of wat iemand heeft gedaan. Vergeven is gericht op de dader maar niet op de daad.


Waarom zou je iemand vergeven?

Vergeven is nodig als je hart op slot zit en de liefdevolle energie niet meer stroomt omdat ze gehinderd wordt door emotionele blokkades. Deze ontstaan wanneer je vol boosheid, veroordeling of frustratie zit over iets wat je niet meer kunt veranderen. Als deze emoties niet opgelost worden, kunnen ze overgaan in machteloosheid, gekwetstheid, verdriet, schuld, schaamte, en angst voor herhaling. Op hun beurt kunnen deze emoties weer overgaan in wrok, verbitterdheid of haat. De volgende uitspraken kunnen erop duiden dat vergeven nodig is: Ik wou dat het anders was. Had ik maar … Was ik maar …. Eigenlijk zou ik … Het hoort niet. De ander moet … Ik wou dat hij mij niet meer …


Wanneer kun je iemand vergeven?

Vergeven is zinvol bij schuldgevoel, zelfhaat, boosheid, gekwetstheid, teleurstelling en frustratie. Vergeven omdat het moet, werkt niet. Net zo min als vergeven met alleen woorden. Vergeven doe je vanuit je hart; wanneer jij dat wilt, omdat je bereid bent om de verantwoordelijkheid voor jouw lijden te nemen en de relatie met de situatie/dader te veranderen. Je geeft jezelf en de dader een nieuwe kans.


Wat maakt het moeilijk om iemand te vergeven?

Blokkades om te vergeven kunnen zijn:

– angst dat daarmee de daad wordt gerechtvaardigd

– angst voor de bevestiging van een (onbewuste) overtuiging

– angst voor wat er mis kan gaan

– angst voor de reactie van de ander

– angst voor het loslaten van het zelfbeeld

– angst voor het onbekende (angst om de controle en het patroon los te laten)

– jezelf geen geluk of succes gunnen

In al deze gevallen is de winst van het loslaten nog niet duidelijk.


Wie vergeef je?

Vergeven doe je voor jezelf om met je leven verder te kunnen gaan zonder de emotionele blokkade van het lijden. Vergeven betreft de dader maar ook het slachtoffer. Je kunt vergeving vragen aan een ander, vergeving van de ander accepteren en ook jezelf vergeven.


Hoe kun je iemand vergeven?

Ieder mens is anders en vergeving zal dus plaatsvinden op de manier die bij die persoon op dat moment past. Aan de basis ligt het accepteren van jezelf en van de ander; door het ongeluk te omarmen, omarm je ook het geluk in jezelf. Een eenvoudige manier is je hand op je hart leggen en je andere hand denkbeeldig op het hart van de ‘dader’. Maak dan de volgende vergevingszinnen af en herhaal deze totdat het gedaan is.

‘Ik vergeef je omdat ik…
Ik vergeef je dat je mij…. (de daad)
Ik vergeef mezelf voor …’.

Eindig met een diepe in- en uitademing. Als je bij het denken aan de dader geen boosheid meer ervaart, is dit voldoende. Wanneer er toch nog boosheid is, moet je deze zinnen herhalen tot het over is.


Er zijn vele andere manieren van iemand vergeven.
Thamar kan met jou een vergevingssessie doen. Maar beter is om voorafgaand eerst een  een totale vitaliteitsscan te laten maken om een compleet en duidelijk beeld te krijgen van waar blokkades zitten en of deze te maken hebben met iemand die je nog zou mogen vergeven. En misschien gaat het wel om jezelf vergeven... Meten = Weten.

Ik heb een unieke Holistische Werkwijze & Vitaliteitsscan ontwikkeld waarmee ik jou kan doormeten en jouw hulpvraag of klachten anders zal benaderen. Je ontvangt van mij een behandelplan op maat in de brede zin van het woord. 


Ben je ouder dan 16 jaar en sta je open voor een holistische benadering? 

Dan kan ik ondersteuning bieden bij: Lichamelijke klachten, Emotionele problemen, Niet goed in je vel zitten, Concentratieproblemen, Persoonlijke ontwikkeling, Zingeving en zingevingsvragen, Spirituele vragen, Levensvragen, Afslanken/Afvallen, Allergie, Voeding, Leefstijl, Vermoeidheid, Burn out, Overspannen, Onrust, Angst, Stress, Piekeren, Depressie, Tinnitus - oorsuizen, Oog klachten, Pijn, Hoofdpijn en migraine, Maag- en darmklachten,  Slaapproblemen, Rug- en nekklachten, Vruchtbaarheidsproblemen, Ouder worden, Menopauze, Zelfzorg.


Misschien tot horens of ziens!

Vriendelijke groet, Thamar Blok

Thamar Consult Delft, regio Den Haag, Rotterdam
Thamar Consult Delft, regio Den Haag, Rotterdam, Zuid-Holland