Hoe vergeef je iemand?
Daarvoor is het eerst nodig om meer te lezen over vergeven

Hoe vergeef je iemand?

hoe vergeef je iemand

Laten we dan eerst beginnen met de vraag: Wat is vergeven?

Vergeven is het loslaten van de overtuiging dat het anders had gemoeten of dat iemand iets anders had moeten doen. Je accepteert dat het is zoals het is, en houdt niet meer vast aan het lijden. Vergeven is gericht op de veroorzaker van je lijden. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pijn maak je het mogelijk je gedachten over de ‘dader’ te veranderen en jezelf te bevrijden van het lijden. Vergeven is niet het rechtvaardigen of goedpraten van wat er is gebeurd of wat iemand heeft gedaan. Vergeven is gericht op de dader maar niet op de daad.


Waarom zou je iemand vergeven?

Vergeven is nodig als je hart op slot zit en de liefdevolle energie niet meer stroomt omdat ze gehinderd wordt door emotionele blokkades. Deze ontstaan wanneer je vol boosheid, veroordeling of frustratie zit over iets wat je niet meer kunt veranderen. Als deze emoties niet opgelost worden, kunnen ze overgaan in machteloosheid, gekwetstheid, verdriet, schuld, schaamte, en angst voor herhaling. Op hun beurt kunnen deze emoties weer overgaan in wrok, verbitterdheid of haat. De volgende uitspraken kunnen erop duiden dat vergeven nodig is: Ik wou dat het anders was. Had ik maar … Was ik maar …. Eigenlijk zou ik … Het hoort niet. De ander moet … Ik wou dat hij mij niet meer …


Wanneer kun je iemand vergeven?

Vergeven is zinvol bij schuldgevoel, zelfhaat, boosheid, gekwetstheid, teleurstelling en frustratie. Vergeven omdat het moet, werkt niet. Net zo min als vergeven met alleen woorden. Vergeven doe je vanuit je hart; wanneer jij dat wilt, omdat je bereid bent om de verantwoordelijkheid voor jouw lijden te nemen en de relatie met de situatie/dader te veranderen. Je geeft jezelf en de dader een nieuwe kans.


Wat maakt het moeilijk om iemand te vergeven?

Blokkades om te vergeven kunnen zijn:

– angst dat daarmee de daad wordt gerechtvaardigd

– angst voor de bevestiging van een (onbewuste) overtuiging

– angst voor wat er mis kan gaan

– angst voor de reactie van de ander

– angst voor het loslaten van het zelfbeeld

– angst voor het onbekende (angst om de controle en het patroon los te laten)

– jezelf geen geluk of succes gunnen

In al deze gevallen is de winst van het loslaten nog niet duidelijk.


Wie vergeef je?

Vergeven doe je voor jezelf om met je leven verder te kunnen gaan zonder de emotionele blokkade van het lijden. Vergeven betreft de dader maar ook het slachtoffer. Je kunt vergeving vragen aan een ander, vergeving van de ander accepteren en ook jezelf vergeven.


Hoe kun je iemand vergeven?

Ieder mens is anders en vergeving zal dus plaatsvinden op de manier die bij die persoon op dat moment past. Aan de basis ligt het accepteren van jezelf en van de ander; door het ongeluk te omarmen, omarm je ook het geluk in jezelf. Een eenvoudige manier is je hand op je hart leggen en je andere hand denkbeeldig op het hart van de ‘dader’. Maak dan de volgende vergevingszinnen af en herhaal deze totdat het gedaan is.

‘Ik vergeef je omdat ik…
Ik vergeef je dat je mij…. (de daad)
Ik vergeef mezelf voor …’.

Eindig met een diepe in- en uitademing. Als je bij het denken aan de dader geen boosheid meer ervaart, is dit voldoende. Wanneer er toch nog boosheid is, moet je deze zinnen herhalen tot het over is.


Hieronder vind je enkele praktische tips en oefeningen om je op weg te helpen met het vergeven van iemand.


1. Erken je emoties

Het is belangrijk om te erkennen dat je gekwetst bent en dat je emoties hebt over wat er gebeurd is. Het kan zijn dat je boosheid, verdriet, teleurstelling of andere emoties voelt. Het is oké om deze emoties te hebben en het is belangrijk om ze te erkennen en te accepteren.


2. Probeer de situatie vanuit het perspectief van de ander te bekijken

Probeer jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen en te begrijpen waarom hij of zij heeft gehandeld zoals hij of zij heeft gedaan. Dit kan je helpen om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken en meer begrip te krijgen voor de ander.


3. Praat erover met iemand die je vertrouwt

Het kan helpen om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, familielid of een professionele therapeut zijn. Door erover te praten kun je je emoties uiten en je gedachten ordenen.


4. Schrijf een brief

Schrijf een brief aan de persoon die je wilt vergeven. Schrijf op wat er gebeurd is en hoe het je heeft beïnvloed. Schrijf ook op hoe je je nu voelt en wat je nodig hebt om te kunnen vergeven. Je hoeft deze brief niet te versturen, maar het kan wel helpen om je gedachten op papier te zetten.


5. Oefen mededogen

Probeer mededogen te hebben voor de persoon die je wilt vergeven. Bedenk dat ieder mens fouten maakt en dat niemand perfect is. Probeer jezelf voor te stellen hoe het zou zijn om in de schoenen van de ander te staan en probeer begrip te hebben voor de situatie.


6. Vergeef jezelf

Vergeven gaat niet alleen om het vergeven van anderen, maar ook om het vergeven van jezelf. Het kan zijn dat je jezelf de schuld geeft van wat er is gebeurd of dat je spijt hebt van je eigen reactie. Probeer jezelf te vergeven en te accepteren dat je ook maar een mens bent die fouten maakt.


Ik hoop dat deze tips en oefeningen je kunnen helpen bij het proces van vergeven. Onthoud dat het een persoonlijk proces is en dat het tijd en oefening kost om te kunnen vergeven. Succes!


Er zijn vele andere manieren van iemand vergeven.
Thamar kan met jou een vergevingssessie doen.

Kinesiologie

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen in een  1-op-1 consult?

Thamar Holistisch Therapeut