Page content

article content

Celzouten

Hoe ontstaan tekorten aan celzouten

Celzouten testZouten (een zout is een verbinding tussen 2 of meer mineralen) zijn bestanddelen van onze voeding en komen voor in fruit, groenten en granen. Planten vormen zouten uit de minerale stoffen die zij uit de bodem halen.

Hoe kan een tekort ontstaan:

In de tuinbouw krijgen de gewassen alleen die mineralen die het gewas nodig heeft voor een sterke en snelle groei. Hierdoor krijgt ons lichaam een te weinig gevarieerd aanbod van de diverse zouten. Groenten van de koude grond (bijv. winterwortelen en koolsoorten) bevatten nog de meeste mineralen, omdat deze de tijd hebben gehad om te groeien en mineralen uit de bodem op te nemen, in tegenstelling tot kasgroenten.

Door niet goed te kauwen. Als we goed en rustig kauwen wordt het voedsel vermengd met speeksel. De zouten komen vrij en kunnen worden opgenomen door ons mondslijmvlies en vervoerd naar de cellen. Als we het voedsel te snel doorslikken komen de zouten in de maag terecht. Door het zoutzuur in de maag worden de verbindingen tussen de mineralen verbroken. Hierdoor kan het lichaam ze niet meer gebruiken en worden ze uitgescheiden.

Door de grote hoeveelheid prikkels die wij moeten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan stress, elektrosmog, draadloze telefoons, etc. Een cel verbruikt zijn celzouten als het door een prikkel wordt aangezet tot activiteit.

TEKORT: Hoe ontstaat nu zo’n celzouttekort, ofwel tekort aan mineralen in de cel?

Ons lichaam verbruikt celzouten om allerlei processen in het lichaam goed te laten verlopen. Je kunt hierbij denken aan de stofwisseling, het in stand houden van de immuniteit, de afbraak en afvoer van afvalstoffen. Maar ook ons gedachtenproces of emotionele staat kan aanspraak maken op de celzouten.

Naarmate de fysieke, mentale of emotionele belasting op wat voor manier dan ook groter wordt neemt het verbruik van celzouten toe.

In onze huidige tijd is de belasting hoog. Er komt dagelijks een enorme hoeveelheid prikkels op ons af, die vragen om verwerkt te worden. Je kunt hierbij denken aan de stress van een overbezet dagelijkse leven.

De overvloed aan informatie, die via krant, televisie en internet tot ons komt. De straling, waar we aan blootgesteld worden door computers en de huidige mobiele en draadloze wereld. De vervuiling van lucht en grond, die ons al ademend en etend bereikt. De additieven in onze voeding en synthetische stoffen in verzorgingsproducten.

Ons lichaam moet alle zeilen bijzetten om ons voortdurend in een gezonde staat te houden. Het wordt hierin bijgestaan door de celzouten.

In eerste instantie wordt bij de nood aan een celzout de reserve opslag van het betreffende celzout gebruikt. Maar als de aanspraak op het betreffende celzout blijft en er niet tijdig een aanvulling van die reserve komt, wordt het celzout vervolgens onttrokken aan de cellen van het weefsel of orgaan waarin dit celzout opgeslagen is. Dit deel van het lichaam reageert hierop met klachten. 

VOORBEELD:
Het eerder genoemde natrium chloratum zorgt onder andere voor onze temperatuurhuishouding. Als we aan kou blootgesteld worden, gebruikt ons lichaam van dit betreffende celzout. Het zal dit in eerste instantie doen via de lichaamsreserve van dit celzout. De reserves van Natrium Chloratum bevinden zich in de slijmvliezen. Zodra de reserves zijn opgebruikt zal het lichaam het celzout gaan onttrekken aan het slijmvlies zelf. Het slijmvlies reageert hierop en zo kun je een loopneus krijgen als je buiten in de kou loopt.

Nu denk je misschien. Goed dan eet ik een lekkere zoute bouillon en vul zo mijn celzouttekort van het Natrium Chloratum aan. Maar misschien heb je al eens gemerkt, dat je ook bij het eten van een zoute soep een loopneus kunt krijgen. Dit wijst er op dat ondanks dat er Natrium op die manier het lichaam binnenkomt, het lichaam toch het slijmvlies aanspreekt, waarin het celzout Natrium Chloratum ligt opgeslagen.

De zoute soep heeft dus een averechts effect…Als er eenmaal een tekort aan het celzout Natrium Chloratum in ons lichaam is, dan zorgt de toevoer van het grofstoffelijke Natrium uit de voeding alleen maar voor een extra aanspraak op de celzoutreserve.

Dit komt omdat het lichaam dit zout uit, in dit geval, de soep niet meer kan omzetten in het voor de cel opneembare minerale zout en het Natrium tekort in de cel daardoor verhoudingsgewijs groter wordt ten opzichte van het Natrium gehalte buiten de cel. Het lichaam streeft er vervolgens naar om de balans buiten en binnen de cel te herstellen en heeft dus nog meer celzout Natrium Chloratum nodig.

Afhankelijk van wie je bent, hoe je dagelijkse leven er uit ziet en hoe je in het leven staat verbruik je meer of minder van bepaalde celzouten.

De tekorten zijn af te lezen aan het eventuele klachtenbeeld van je lichaam. De sporen van tekorten zijn eveneens zichtbaar in het gezicht en via een gezichtsdiagnose te achterhalen.

CONCLUSIE:
Ons lichaam zal gaandeweg ons leven zo wie zo verouderen, maar dit proces is wel te reguleren en vertragen door celzout tekorten op tijd aan te vullen. Fysieke klachten en ongemakken kunnen hierdoor (lange tijd) worden voorkomen, hersteld of verminderd. Celzouten geven het lichaam meer spankracht, stevigheid en ontspanning. Ze geven meer “body” aan je bestaan!

Wat verder nog van belang is!

De celzouten zijn verbindingen van essentiële minerale stoffen als ijzer, calcium, fosfor, kalium, zink, selenium en magnesium. De gebruikte Adler celzouten zijn volstrekt schadeloos en goed in combinatie met andere, ook reguliere middelen te gebruiken. Vanwege het feit dat celzouten de opgebruikte reserves aanvullen, dient men er rekening mee te houden dat deze middelen voor langere tijd ingenomen moeten worden; er vindt namelijk een aanvulling op celniveau plaats.

Graag test ik voor jou uit of jij mineralen te kort komt. Als dit zo is kunnen deze aangevuld worden met celzouten.

Thamar
Met hart en ziel help ik mensen om inzicht te krijgen in de processen die op dat moment aanwezig zijn. Bij levensvragen, persoonlijke problemen of lichamelijk ongemak kijk ik samen met jou wat er nodig is om weer in balans te komen. Het werkt verhelderend om van daaruit de volgende stappen te zetten. In een consult komen zowel je blokkades als groeimogelijkheden en capaciteiten aan bod. Ik maak gebruik van mijn unieke Holistische totale Body & Mind Vitaliteitsscan gecombineerd met Kinesiologie en NEI Therapie. Ik loop graag een stukje met je mee ......